Завдяки діям Уряду кількість сімей, які зможуть отримати житлову субсидію, буде збільшена, - Міністр соцполітики
середа, 24 вересня 2014, 15:05

З 1 жовтня 2014 року змінюється порядок призначення житлових субсидій. Відповідне рішення Уряд ухвалив з метою підтримки малозабезпечених верств населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Про це повідомила Міністр соціальної політики України, кандидат у народні депутати від партії «Народний фронт» Людмила Денісова на брифінгу в Будинку Уряду в середу, 24 вересня.

«На сьогодні Уряд прийняв всі необхідні рішення, які стосуються захисту наших громадян в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги», - наголосила Міністр. Вона нагадала, що з 1 липня в Україні запрацювала програма компенсацій додаткових оплат за житлово-комунальні послуги. А з наступного місяця вступить у дію оновлена програма житлових субсидій.

«З 1 жовтня 2014 року ця програма буде змінена і удосконалена. Завдяки цьому кількість сімей, які зможуть отримати житлову субсидію, буде збільшена», - наголосив Людмила Денісова.

Зокрема, запроваджуються нові терміни: соціальна норма житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на які держава надаватиме пільги, субсидії та компенсації.

Так, соціальна норма житла (в порівнянні з нормами, на які надавалися субсидії раніше) стає вигіднішою для більшості отримувачів субсидій. А соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами розраховані на основі аналізу фактичних обсягів споживання природного газу, води та електроенергії, що дозволить державі забезпечувати соціальну підтримку на оплату реальних обсягів споживання цих послуг.

Крім цього, змінюється принцип розрахунку обов'язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги при призначенні житлових субсидій. Відтепер він залежатиме виключно від доходів сім’ї.

«Це буде індивідуально розрахований обов’язковий платіж, який залежить від доходу конкретної сім’ї, - підкреслила Міністр соціальної політики. – Ми розраховуємо на те, що встановлення соціальних нормативів дозволить громадянам оплачувати послуги тільки за фактичне споживання, а державі – підтримувати громадян за реальне споживання тих чи інших послуг».

Згідно з удосконаленим порядком призначення житлових субсидій, з метою забезпечення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян державою збільшено соціальну норму житла, на яку буде надаватися житлова субсидія.

Крім того, встановлені нові нормативи на споживання громадянами природного газу, які розраховані, виходячи з обсягів природного газу за минулий опалювальний період саме отримувачами житлових субсидій. Разом з тим, у зв’язку з тим, що більшість населення не має фактично приладів обліку споживання природного газу, який використовується для приготування їжі та підігріву води, було переглянуто за фактом споживання норми природного газу, які використовуються для цих потреб.

Встановлені соціальні нормативи централізованого водопостачання. «Якщо раніше відповідні нормативи затверджувалися органами місцевого самоврядування, а громадяни, відповідно, сплачували за цими нормативами і на них же надавалися житлові субсидії, то з 1 жовтня встановлюються єдині соціальні нормативи для всієї держави», - пояснюють у міністерстві соцполітики..

Також збільшені соціальні нормативи на користування електричною енергією. З часу, коли вони були затверджені останнього разу (1995 рік), споживання електричної енергії населенням зросло як за рахунок появи більшої кількості потужних приладів, так і за рахунок переходу від споживання газу до споживання електричної енергії. Крім того, введено нову категорію споживачів, у яких відсутнє централізоване водопостачання, і вони використовують електричні водонагрівачі. До цього часу відповідної норми взагалі не було.

Разом з цим, порядок звернення за житловою субсидією передбачає необхідність подачі відповідного звернення громадянином до органу праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Якщо до 1 жовтня право на отримання субсидії мали громадяни, які є власниками житлового приміщення, і які оплачували житлово-комунальні послуги, то з 1 жовтня за субсидією може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована в житловому приміщенні, і на яку відкрито особові рахунки.

Право на субсидію мають громадяни, які оплачують комунальні послуги більше, ніж визначений Кабінетом Міністрів обов’язків розмір платежу.

У Мінсоцполітики пояснюють, що досі субсидії призначалися двом категоріям громадян за фіксованими відсотками обов’язкового платежу: сім`ї, до складу яких входили виключно непрацездатні громадяни (пенсіонери, інваліди), або до складу яких входили діти, і дохід яких був меншим прожиткового мінімуму на особу - сплачували за житлово-комунальні послуги не більше 10% сукупного доходу; інші сім`ї, до складу яких входили також працездатні громадяни -  сплачували не більше 15%.

З 1 жовтня порядок обрахунку розміру житлової субсидії змінено. Новий механізм передбачає індивідуальний розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім`ї за житлово-комунальні послуги залежно від розміру доходів. Для обрахунку обов’язкового відсотка платежу необхідно буде: визначити середньомісячний дохід сім’ї на одного члена за попередні 6 місяців (сукупний дохід домогосподарства за попередні 6 місяців розділити на кількість осіб, які входять до домогосподарства і на 6 місяців) та розрахувати обов’язковий відсоток платежу за встановленою формулою (середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (у 2014 році – 1176 грн.) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15%).

Порядок звернення за житловою субсидією залишився незмінним. Як і раніше, для її призначення необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. При цьому необхідно надати довідку про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також заповнити бланки заяви та декларації про доходи і майновий стан. Пенсіонери мають заповнити лише заяву та декларацію. Інші документи, що необхідні для надання субсидії, збираються безпосередньо спеціалістами управління. «Документи не обов’язково подавати особисто – є можливість звернутися через поштовий зв'язок», - пояснюють у Міністерстві.

У Мінсоцполітики передбачають, що внаслідок нововведень кількість отримувачів субсидій у порівнянні з минулим опалювальним сезоном зросте на 300 тис. домогосподарств: з 1, 3 млн. до 1, 6 млн. родин. На сьогодні – до початку опалювального сезону – субсидії отримують 450 тис. домогосподарств.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua