У Парламенті зареєстровано законопроект, який ліквідує можливості для необмеженого затягування судом розгляду справи
середа, 25 березня 2015, 16:43

У Верховні Раді зареєстровано законопроект народного депутата від фракції «Народний фронт» Людмили Денісової «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо обмеження можливостей зловживання процесуальними правами» (реєстр. № 2459).

За словами автора законопроекту, у чинній редакції Цивільного процесуального кодексу передбачено право подати апеляційну скаргу на ухвалу про відкриття провадження у справі, якщо справа була відкрита з недотриманням правил підсудності.

«Проте на сьогодні фізичні та юридичні особи – позивачі у цивільних справах – залишаються фактично беззахисними та позбавленими права на справедливий судовий розгляд їхніх позовів протягом законного строку. Адже недобросовісні відповідачі або треті особи (зокрема, банки, кредитні спілки, страхові компанії, продавці товарів народного споживання), подаючи необмежену кількість апеляційних скарг затягують розгляд справ без будь-якої відповідальності», - пояснила Людмила Денісова.

Тому, з метою ліквідації можливостей для необмеженого затягування розгляду справи судом першої інстанції, виникає необхідність внести зміни до поточної редакції Цивільного процесуального кодексу України та доповнити перелік видів ухвал, апеляційне оскарження яких не заважає продовженню розгляду справи судом першої інстанції.

«У поданому мною законопроекті пропонується доповнити такий перелік ухвалою про відкриття провадження у справі за умови, що така ухвала одного разу вже була оскаржена в апеляційному порядку стороною, яка подає апеляційну скаргу повторно. А також встановити, що у випадку подання апеляційної скарги на таку ухвалу – розгляд справи судом першої інстанції продовжується», - зазначила Людмила Денісова.

Ці зміни, наголосила народний депутат, допоможуть викорінити необмежене затягування строків розгляду цивільних справ, що підвищить ефективність судової системи.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua