Військова рада «Народного фронту» розпочала напрацьовувати пропозиції щодо посилення обороноздатності України
середа, 17 вересня 2014, 03:00

Військова рада політичної партії «Народний фронт» провела перше засідання, на якому  були обговорені питання посилення обороноздатності України.

Про це повідомив координатор Військової ради,  кандидат у народні депутати від «Народного фронту» Дмитро Тимчук у своєму  Facebook.

«Агресія Росії проти України яскраво засвідчила: вся система національної безпеки і оборони України, створювана в ході незалежності нашої держави, здатна деякою мірою задовольняти «поліцейські» потреби влади в мирний час (при цьому не за рахунок ефективності та професіоналізму силових структур, а за рахунок роздутої  чисельності органів внутрішніх справ, яка «спалювала» з украй низьким результатом колосальні ресурси), проте виявилась абсолютно нездатною надійно захистити ані громадянина, ані державу в цілому», - написав  Д. Тимчук.

На думку координатора Військової ради «Народного фронту», основними рисами системи національної безпеки і оборони, які мала Україна  до початку російської  агресії, були:

- Непропорційна чисельність збройних формувань (величезна кількість правоохоронців, що має вкрай низький професійний рівень і абсолютно незадовільні морально-психологічні якості) на тлі постійного скорочення в армії;

- Божевільна пропорція між переважаючими небойовими структурами (органи управління, військові вузи, науково-дослідні і медичні установи, структури забезпечення) і бойовими частинами і підрозділами;

- Провальна кадрова політика. Низький рівень соціального забезпечення військовослужбовців  призвів до відтоку найбільш талановитих  та професійних  кадрів;

- Катастрофічний стан озброєнь і військової техніки (ОВТ). В експлуатації строком більше 15 років перебувало понад 90% ОВТ;

- Тотальне злодійство в армії;

- Збочене розуміння вищим керівництвом ролі і місця спецслужб. Довгий час українські спецслужби (навіть ті, які з законодавством не можуть застосовуватися на території України, а тільки за її межами) працювали в основному проти власних громадян.

«Ця ситуація частково змінилася в ході бойових дій на Донбасі. Україна нарешті стала створювати армію та інші збройні формування, призначені для війни, а не для «дерибану» бюджетних коштів в мирний час. Однак ситуативні рішення, на превеликий жаль, не вплинули на базові принципи, на яких будується система національної безпеки і оборони в нашій державі, а також не дали поштовху для боротьби з корупцією.», - наголосив Тимчук.

У свою чергу Військова рада у  короткостроковій перспективі планує винести питання щодо удосконалення єдиної структури Воєнної організації держави, максимального використання добровольчих ресурсів,об'єднання сили і засобів різних збройних формувань під єдиним керівництвом,  вирішення соціальних проблем учасників  АТО та формування структур територіальної оборони в регіонах.

«Кожен народний депутат від Партії «Народний фронт», що пройшов по мажоритарному округу, повинен безпосередньо відповідати за таку роботу в своєму окрузі. В інших округах ця задача покладається на командирів добровольчих батальйонів, взаємодіючих з Партією «Народний фронт». У зв'язку з цим пропонується в складі Військової ради визначити координатора з питань територіальної оборони», - заявив Тимчук.

У стратегічному плані Військова рада виступає за вироблення основних принципів побудови нової Стратегії національної безпеки, Воєнної доктрини і, як наслідок, відомчих Концепцій та Державних програм реформування збройних формувань України.

«Ми виходимо з того, що військові загрози для України існують не тільки з боку Росії, але й інших держав. Однак саме готовність України до подальших агресивних дій Росії (як одночасно найбільш актуальній та максимальній загрозі) повинна визначати побудову системи обороноздатності країни. Враховуючи колосальну різницю у військових потенціалах наших держав, Україна змушена розглядати асиметричні відповіді на російську загрозу», - написав координатор Військової ради у соцмережі.

На думку Д. Тимчука, такими відповідями можуть бути участь у військово-політичних союзах та отримання гарантій колективної безпеки,  наявність військово-політичної зброї (зброя стримування, Створення та розвиток Сил спеціальних операцій (ССО), перетворення Збройних сил на повноцінну школу підготовки мобілізаційних ресурсів,  реформа всієї системи мобілізації та формування бази партизанської війни.

«У прикордонних районах повинна створюватися розвинена мережа секретних пунктів управління, складів озброєння і боєприпасів, медикаментів, продовольства, амуніції і спорядження, польових госпіталів та іншого; підрозділи територіальної оборони в цих регіонах в разі агресії є базою для формування партизанських формувань. Їхні дії взаємодоповнюють дії регулярної армії», - підсумував пропозиції Військової Ради Дмитро Тимчук.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua