Арсеній Яценюк: Нацбанк обезголовлений, а половина міністрів - в.о. Влада має відновити керованість (фото, відео)
п’ятниця, 3 липня 2020, 23:58

«Нацбанк обезголовлений, голови АМКУ немає, половина міністрів - виконувачі обов’язків. Перше і основне зараз – країна повинна побачити, що влада відновлює керованість», - наголосив лідер партії «Народний фронт», прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у програмі «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна» 3 липня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що дивується діям монобільшості: «Їм же треба демонструвати керованість і компетентність влади. Якого біса було сьогодні голосувати рішення про відставку голови Національного банку України, не призначаючи в цей же день голову НБУ? Фактично сьогодні інституція обезголовлена».

Разом із цим, наголосив Арсеній Яценюк, половина членів Кабінету міністрів – це виконувачі обов’язків: «Як можна так керувати країною? Голови Нацбанку немає, голови Антимонопольного комітету немає. Купа міністрів – виконувачі обов’язків?»

Крім того, він назвав нонсенсом ситуацію, коли уряд, призначений більшістю в Раді, після внесення двох програм діяльності Кабміну, не отримує вотум довіри від цієї монобільшості.

Арсеній Яценюк наголосив, що банківська система повинна виконувати свою ключову функцію - кредитувати економіку, «а не заробляти на депозитних сертифікатах чи на облігаціях внутрішньої державної позики»: «Це один з елементів, проте основа економіки – це робочі місця. Основа економіки – це кредитування бізнесу. А якщо сьогодні комерційним банкам набагато вигідніше купити облігації внутрішньої державної позики чи розмістити свої гроші на депозиті і отримувати гроші і не кредитувати реальний сектор економіки, - ми ніколи не вирвемося з цієї прірви».

Серед першочергових завдань лідер НФ назвав продовження співпраці з МВФ: «Я категоричний прихильник співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Прийде час, коли ми відмовимося від МВФ, я сподіваюся, що цей час обов’язково повинен прийти. Але якщо у нас нема ресурсу - без МВФ, який кредитує під 2% річних, куди нам бігти? «К русскому медведю»? Ми ж вже це пройшли у 2013 році».

«Наше завдання сьогодні – це навести лад у власній хаті. Банки повинні кредитувати економіку. Новий голова центрального банку повинен бути призначений невідкладно. Цей новий голова центрального банку не повинен бути в жодному випадку політиком. Ні в якому випадку. Не афілійований з жодними структурами і жодними олігархами», - підкреслив він.

«Уряд і Національний банк повинні працювати як єдине ціле на відновлення економіки», - додав Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua