Арсеній Яценюк: НБУ повинен бути готовий до жорстких обмежень на валютному ринку і надання кредитної підтримки банкам (відео)
неділя, 22 березня 2020, 21:00

«Національний банк повинен бути готовий до введення дуже жорстких обмежень, щоб не допустити валютних спекуляцій», - підкреслив прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» у програмі «Сьогодні. Підсумки» на телеканалі «Україна» 22 березня.

«Таке враження, що керівники Національного банку живуть десь на іншій планеті. Кажуть: «У нас все добре, у нас все чудово», - сказав він.

Арсеній Яценюк наголосив, що в Україні дійсно є 25 мільярдів доларів золотовалютних резервів, але водночас 80 мільярдів доларів боргів.

Крім того, НБУ повинен бути готовий уже надавати кредитну підтримку банкам: «Малий, середній і великий бізнес взяли кредити. Їх не буде чим віддавати. Тому уже зараз Національний банк повинен доручити комерційним банкам разом з їхніми клієнтами провести реструктуризацію кредитів, зменшити процентну ставку, відтермінувати ці виплати, і надати ліквідність для комерційних банків для того, щоби банківська система не рухнула». 

«Їм вистачає 25 мільярдів доларів, щоб втримати валютну стабільність. Але треба не допустити валютних спекуляцій. Вони повинні діяти жорстко і професійно», - підкреслив лідер НФ.

Він також наголосив на необхідності створити стабілізаційний фонд, з якого спрямовувати видатки на медицину й соціальне забезпечення, поліцію та інфраструктуру.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності збільшити дефіцит державного бюджету. Він нагадав, що йому на посту прем’єр-міністра в часи кризи  вдалося зменшити борги на 7 мільярдів доларів: «Зараз їм (владі) це не вдасться».

Він підкреслив, що зараз «найкращий час для того, щоби уряд вже почав переговори по реструктуризації зовнішніх і внутрішніх боргів». 

Арсеній Яценюк нагадав, що його уряд у 2015 році домігся списання 3,6 мільярда доларів боргів та відтермінування виплат за боргами: «Зараз уряду невідкладно треба починати нові переговори (стосовно реструктуризації)».

«Суперзавданням» він назвав збільшити обсяг програми з Міжнародним валютним фондом з 5,5 мільярдів доларів хоча б до 10-ти. 

 Зараз є механізми, як ухвалити необхідні для цього закони, додав він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua