Арсеній Яценюк у Львові: Стратегічна мета Путіна – СРСР версії 2.0. Нуль він і отримає (відео)
четвер, 5 грудня 2019, 15:09

Арсеній Яценюк вважає, що основним завданням Путіна під час Нормандської зустрічі буде «внести розкол між Україною, Німеччиною та Францією і створити ще декілька пасток а-ля «Мінськ». Про це прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» наголосив у четвер, 5 грудня, відкриваючи Безпековий форум молодих лідерів у Львові.

«Основна геополітична стратегічна мета російського президента – відновити радянську імперію. СРСР - версія 2.0. От нуль вони якраз і отримають», - сказав він.

Для реалізації цієї мети іншого інструменту, ніж поглинання України і відновлення сфер впливу, не існує, наголосив Арсеній Яценюк: «Ніякої радянської імперії не було і не буде без України. Але Україна там ніколи не буде, тому не буде і цієї імперії. Проте Путін цього не знає».

«Путін хоче стати історичною особистістю, яка по-новому поділила світ. Він не може це зробити без України», - наголосив лідер «Народного фронту».

Для цього, за словами Арсенія Яценюка, потрібна нова союзна держава, в основі якої – Україна, а також і Білорусь: «Не виключаю, що Путін бачить себе на наступний термін вже президентом союзної держави. Це зовсім інші масштаби мислення – імперські».

«Їм потрібна слабка Україна. Слабка у всіх сенсах: інституційно, економічно, енергетично», - наголосив він.

«Для Путіна вкрай важливий розкол західного світу. Він працює над цим щодня - в Європі, в Північній Америці. Він працює над цим по всьому світу, дуже комбінаційно. Путін створює конфлікти, піднімає ставки, торгує повітрям. Але проблема, що це повітря купують, в тому числі і певні західні партнери. Він дуже небезпечний гравець», - сказав Арсеній Яценюк.

Завдання Путіна під час Нормандської зустрічі, підкреслив лідер НФ, - «показати себе миротворцем, знову спробувати перекласти вину на Україну в нереалізації «Мінська».

«Чи є один приклад в світі, коли Росія вирішила конфлікт? Абхазія, Осетія, Придністров'я? Сирія чи Венесуела, куди Росія влізла? Це країна, яка створює конфлікти, грає на цих конфліктах і підвищує ставки», - додав він.

Кремль, за словами Арсенія Яценюка, намагатиметься внести розкол між Україною, Німеччиною і Францією і «створити ще декілька пасток а-ля «Мінськ».

Лідер НФ додав, що ніколи не був прихильником Мінських домовленостей і завжди публічно заявляв про це: «Саме тому коли наші партнери по коаліції хотіли включити Мінські угоди як юридично зобов’язуючі для України в закон про деокупацію, фракція і партія, яку я очолював і очолюю, відмовилася від цього».

«Яка інтерпретація Мінських домовленостей? Хто як їх читає? Можу сказати, як ми їх читаємо. Ми їх читаємо в тій формі, в якій написано в законі України про деокупацію від 18 січня (2018 року)», - додав лідер «Народного фронту».

Водночас Арсеній Яценюк висловив сподівання на підтримку позиції Президента України з боку канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Емануеля Макрона: «Меркель – це один з основних лідерів вільного світу. Вона, незважаючи на всі протиріччя в Європі, завжди стояла разом з Україною. Сподіваюся на франко-німецький альянс, який допомагає Україні. Тож наша переговорна позиція: нас троє, - я сподіваюся на це, Росія – одна».

«Те, що заявить Президент як глава української держави, чітко, безапеляційно і недвозначно, - буде підтримано і Німеччиною, і Францією. Немає іншої опції», - додав Арсеній Яценюк.

 

Перший регіональний Безпековий форум молодих лідерів проводиться у Львові Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». Він є своєрідним продовженням Форуму в Києві, який проходить уже сім років поспіль.

Тема нинішнього Форуму - «Міжнародна коаліція на підтримку України: як захистити та посилити єдність». Він проходить напередодні зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії, яка запланована на 9 грудня 2019 року у Парижі. У центрі розмови – російська агресія проти України.

Захід проводиться за підтримки Посольства Канади в Україні. До учасників Форуму звернулася новопризначена посол Канади в Україні Лариса Галадза. Форум став першим заходом, в якому посол взяла участь після призначення на пост.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua