Комітет підтримав законопроект «Народного фронту» про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування (відео)
середа, 5 жовтня 2016, 20:29

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував ухвалити за основу проект закону про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування в Україні (№4981), який сприятиме забезпеченню прав українських громадян на якісну та безкоштовну охорону здоров'я.

Законопроект №4981 був розроблений, зокрема, представниками фракції «Народний фронт» - головою комітету Людмилою Денісовою та членом фракції Іриною Єфремовою.

Людмила Денісова, презентуючи законопроект, наголосила, що він передбачає безкоштовне соціальне медичне страхування для громадян України.

«Для громадянина наш законопроект безкоштовний. Він не сплачує внески. Він вже заплатив із заробітної плати податок», - заявила вона.

Як розповіла автор законопроекту, «внесок сплачує той, хто страхує», а саме: працюючих громадян буде страхувати роботодавець, а непрацюючих – місцеві органи виконавчої влади за рахунок державної медичної субвенції до місцевих бюджетів.

Крім того, Людмила Денісова зауважила, що «ресурс, який буде зосереджений на страхування громадянина, рахуватиметься від того, яка програма буде прийнята Кабінетом Міністрів України і який буде рівень забезпечення».

«Платіж (страховий внесок) буде однаковий для всіх. Всі будуть отримувати рівні можливості для забезпечення тими чи іншими послугами», - пояснила вона.

Як наголошують автори законопроекту, «запровадження загальнообов’язкового соціального медичного страхування дозволить акумулювати грошові кошти зібраних страхових платежів на спеціальних рахунках у банках, визначених Національним банком України, Кабінетом Міністрів та уповноваженим органом».

«Ці кошти будуть спрямовуватися виключно на оплату медичних послуг, наданих конкретним застрахованим особам. Держава в особі Кабінету Міністрів та уповноваженого органу здійснюватиме повний контроль за системою загальнообов’язкового соціального медичного страхування, роботою її суб’єктів та цільовим використання коштів. Контроль уповноваженого органу та страхових компаній за якістю та обсягами наданих медичних послуг сприятиме забезпеченню прав громадян України на якісну охорону здоров'я», - наголошують автори.

Голова підкомітету з питань державного соціального страхування Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник фракції «Народний фронт» Сергій Драюк у свою чергу заявив, що підкомітет так само рекомендував ухвалити за основу законопроект №4981 та врахувати під час підготовки до другого читання слушні та прогресивні положення з альтернативних законопроектів».

Інший член комітету, представник фракції «Народний фронт» Олександр Дроздик, відповідаючи на репліки присутнього Сергія Капліна щодо «неприпустимості допуску до соціального медичного страхування приватних фінансових установ», заявив, що «на даний момент держава, на жаль, неефективно виконує свої обов’язки перед громадянином» (щодо медичного забезпечення. – Ред.).

«Без участі приватного сектору неможливе функціонування системи страхування, тому що, у першу чергу, це конкуренція. Коли є конкуренція на будь-якому ринку, в тому числі на ринку послуг, тоді й рівень послуг зростає», - зауважив він. 

На його думку, в даному випадку «держава має виконувати роль ефективного контролера за виконанням вимог закону, акумульованими фінансами та наданням якісних медичних послуг громадянам».  


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua