Комітет з питань соцполітики не вилучав з тексту проекту Трудового кодексу норм, що містять заборону дискримінації в сфері праці
понеділок, 27 березня 2017, 19:07

Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, головою якого є народний депутат фракції «Народний фронт» Людмила Денісова, розглянуто порівняльну таблицю до проекту Трудового кодексу України (№1658, дооп.), який готується до другого читання.

Загалом до законопроекту подано майже 1900 поправок та пропозицій від народних депутатів України.

Ці поправки розглянуто робочою групою, створеною при комітеті, яка працювала майже півтора роки. В ході засідань позиції членів робочої групи різнилися та переглядалися для прийняття остаточного рішення.

Неодноразово змінювалася і позиція щодо положень статті 3 стосовно заборони дискримінації у сфері праці, редакція якої підтримана народними депутатами України при прийнятті проекту Трудового кодексу України в першому читанні.

На засідання комітету з розгляду проекту Трудового кодексу України до другого читання були запрошені народні депутати України, чиї поправки та пропозиції увійшли до порівняльної таблиці законопроекту.

Зокрема, до статті 3 проекту суб’єктами права законодавчої ініціативи внесено пропозиції, які доповнюють перелік ознак, за якими забороняється дискримінація у сфері праці. Відтак, цей перелік пропонується доповнити ознаками: сексуальна орієнтація; ставлення до статевості чи статевих відносин; гендерна ідентичність; вагітність; звернення чи ймовірне звернення про соціальну відпустку або відпустку для догляду за дитиною чи у зв’язку з усиновленням дитини; належність до категорії внутрішньо переміщених осіб; призов чи можливість призову на мобілізаційні навчання або військову службу під час мобілізації; участь в антитерористичній операції; шлюбний стан; належність до філософських або інших світоглядних переконань.

Наголошується, зокрема, що комітет не вилучав з тексту проекту Трудового кодексу України норми, що містять заборону дискримінації в сфері праці.

Під час розгляду поправок та пропозицій, членами комітету голосувалися поправки тих народних депутатів України, які взяли участь у засіданні комітету.

Так, на засіданні були присутні народні депутати фракції «Народний фронт» Павло Унгурян та Олег Медуниця. Членами комітету проголосована поправка №46 народного депутата України Павла  Унгуряна до статті 3 «Недопущення дискримінації у сфері праці», яка передбачає, що дискримінація у будь-якій формі та за будь-якими ознаками у сфері праці забороняється.

Ця поправка підтримана комітетом, оскільки її редакція не містить обмеженого переліку ознак, за якими можуть бути дискриміновані суб’єкти трудових відносин.

Інші поправки до статті 3 законопроекту, а також поправки щодо надання працівнику відпусток у зв’язку з навчанням, внесені від народних депутатів України, котрі з поважних причин не змогли взяти участь у засіданні комітету та поставити їх на підтвердження, Комітетом не розглядалися.

З метою врегулювання окремих положень проекту Трудового кодексу України (№1658, дооп.), який готується до другого читання, 11 квітня 2017 року відбудеться засідання комітету, час та місце проведення якого буде повідомлено додатково.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua