Комітетом соцполітики спільно з Урядом напрацьовано законопроект, який сприятиме прийняттю збалансованого держбюджету-2016, - Людмила Денісова
вівторок, 22 грудня 2015, 20:54

Доопрацьований комітетом соцполітики законопроект щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики є компромісним та забезпечує соціальні гарантії для низки категорій громадян.

На цьому наголосила народний депутат фракції "Народний фронт", голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час представлення у парламенті законопроекту.

Голова комітету підкреслила, що оновлений законопроект опрацьований робочою групою спільно з Урядом та Міністерством фінансів.

Людмила Денісова зазначила, що законодавчі зміни забезпечать у 2016 році адресність надання допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

"Застосування такого принципу, тобто декларування доходів, підвищить розмір допомоги цим особам. При цьому ми розуміємо, що треба змінювати підходи щодо порядків виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, які визначатиме Уряд", - підкреслила вона.

За словами голови комітету, в доопрацьованому проекті закону збережено норму щодо обов’язкового надання пільг для окремих категорій осіб та членів їхніх сімей. За рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів: на ремонт будинків і квартир, пільгового проїзду транспортом, користування послугами зв’язку, безплатного поховання померлого тощо.

"У 2016 році будуть збережені діючі гарантії пенсійного забезпечення наукових працівників, які діють на сьогодні", - наголосила вона.

Окрім того, Людмила Денісова повідомила, що завдяки рішенню Комітету у законопроекті вилучено норму щодо встановлення "замороження" показника середньої заробітної плати для призначення пенсії на рівні показника за 2012, 2013, 2014 роки.

"Також передбачено виплату повної пенсії працюючим ветеранам військової служби, які продовжують реалізовувати державну політику на посадах державної служби", - підкреслила вона.

Голова комітету зазначила, що відповідно до законопроекту на законодавчому рівні закріплено гарантію на збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам, призваним на особливий період.

Представляючи законопроект №3628, Людмила Денісова окремо повідомила про те, що законодавчі зміни поширюються на сферу освіти та культури. Зокрема, у 2016 році буде збережено фінансування за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів програм розвитку бібліотечної справи, будівництва та реконструкції бібліотек, а також виділення окремим рядком у Державному бюджеті України та місцевих бюджетах сум витрат на поповнення бібліотечних фондів.

"Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах, протягом всього часу навчання будуть забезпечені безоплатним харчуванням", - зазначила Людмила Денісова.

Окрім того, за її словами, буде збережено фінансування за рахунок освітньої субвенції закладів початкової школи, кількість учнів у яких складає менше 25 осіб.

Як повідомила голова комітету, законодавчими змінами надається право учасникам бойових, які брали участь в АТО, особам, у яких є захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, та дітям-сиротам брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладів у межах установлених квот прийому.

"Також у 2016 році буде збережена гарантія щодо фінансування за рахунок коштів Державного бюджету здобуття освіти у державних вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації", - зазначила Людмила Денісова. 

Голова комітету загалом підкреслила, що ухвалення законопроекту сприятиме прийняттю збалансованого Державного бюджету України на 2016 рік.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua