Людмила Денісова: Потрібно спростити умови оформлення та отримання пенсій мешканцям окупованих територій
середа, 6 грудня 2017, 21:42

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення визнав незадовільним виконання міністерствами та обласними військово-цивільними адміністраціями рекомендацій Комітету за результатами робочої поїздки в м. Бахмут Донецької області, які були схвалені 18 жовтня 2017 року.

Про це повідомила Голова Комітету, представник "Народного фронту" Людмила Денісова.

Серед виконаних вона відзначила можливість отримання внутрішньо переміщеними особами пенсії в будь-якому банку на підконтрольній території, а не лише у відділені Ощадбанку, де була отримана картка. Особи, з числа ВПО, з інвалідністю І групи та ті, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, можуть подати заяву до територіального органу Пенсійного фонду і отримувати свої пенсійні виплати за місцем проживання/фактичного перебування.

Інші рекомендації Комітету залишились невиконаними.

"Так, нам вдалося трохи полегшити життя пенсіонерів на підконтрольній території. Це важливо! Але нічого не зроблено для пенсіонерів, які перебувають на непідконтрольній території і мають отримувати свої пенсії. Ця позиція підтримується і іноземними державами - всі громадяни України мають отримувати належні їм виплати", - заявила Людмила Денісова.

Зокрема, вона наголосила, що для громадян, які проживають на окупованих територіях і їздять за своїми пенсіями, потрібно спростити умови її оформлення та отримання. В першу чергу, збільшити  кількість пересувних мобільних підрозділів Ощадбанку щоденного обслуговування на територіях КПВВ. Особливо в дні виплат пенсій.

Голова Комітету продовжує наполягати на внесенні змін до Постанов КМУ №365 та №662, щодо необхідності виключити пенсії з переліку соціальних виплат, які підлягають контролю за місцем фактичного проживання/перебування переселенців та спростити умови проходження ідентифікації в АТ "Ощадбанк".

Також, за її словами, необхідно вирішити питання отримання пенсій тими, хто не може з будь-яких причин приїздити на контрольовану територію. Це можна вирішити за допомогою законопроекту №6692 "Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремими категоріями громадян", який повністю готовий до першого читання.

"Мене вразило безвідповідальне ставлення до мешканців житлових будинків, розташованих поруч з КПВВ "Майорськ". Вже зима, а й досі не вирішено питання з тепло та водопостачанням цих будинків. Люди живуть як в кам’яному віці", - додала Людмила Денісова.

Загалом, за результатами заслуховування, Комітет визнав незадовільним виконання міністерствами та ОВЦА рекомендацій Комітету від 18 жовтня та прийняв рішення звернутися до Прем’єр-міністра України з проханням доручити центральним органам виконавчої влади забезпечити їх виконання до 1 лютого 2018 року. Також Донецькій ОВЦА разом з Бахмутською райрадою необхідно забезпечити житлові будинки, поруч з КПВВ "Майорськ", тепло та водопостачанням до 1 січня 2018 року.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua