Людмила Денісова: Україна блокуватиме спроби Росії запровадити антидемократичні принципи
четвер, 23 лютого 2017, 08:51

Україна і надалі на всіх засіданнях ПАЧЕС блокуватиме спроби Росії запровадити антидемократичні принципи в діяльності організації.

Про це заявила у Стамбулі керівник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, представник «Народного фронту» Людмила Денісова.

«Мною, як керівником української делегації, запропоновано виключити з Регламенту ПАЧЕС ряд пунктів, ініційованих російською стороною та прийнятих на 47-у засіданні Постійного комітету Асамблеї в м. Москва, де українська делегація не брала участі», - зауважила Людмила Денісова.

Внаслідок таких змін Регламентом ПАЧЕС передбачена можливість Асамблеєю позбавити національну делегацію слова до кінця засідання у разі неодноразового порушення порядку та правил процедури. «Це неприпустима практика в діяльності міжнародних організацій та не має прецедентів в парламентській практиці демократичних країн.

Аргументуючи внесення пропозицій Людмила Денісова зазначила: «Що таке «серйозне порушення»? В Регламенті ПАЧЕС немає пояснення цього терміну, а відтак, його можна інтерпретувати по-різному. Наприклад, чи є серйозним порушенням, якщо голова чи інший член української делегації називає Росію агресором? Можливо, російським колегам це не подобається, але ПАРЄ, ООН, НАТО та інші міжнародні організації офіційно визнали факт, що Росія – агресор!».

Позиція української сторони щодо необхідності змін до Регламенту ПАЧЕС була сприйнята більшістю учасників заходу, крім російської сторони. І тому, оскільки внесення змін до Регламенту ПАЧЕС потребує консенсусу усіх учасників засідання відповідно до положень документа, використання російським представником права вето позбавило підтримки пропозицій від України.

Для того, аби не допустити нових поправок від Росії, що не відповідають принципам діяльності міжнародних організацій, Людмила Денісова в ході засідання Постійного комітету, як очільник української делегації, не підтримала такі поправки.

«Росія хотіла запровадити нові норми Регламенту, які суперечать принципам демократичних країн та засадам, на яких побудована робота ПАЧЕС», - наголосила вона.

При цьому конструктивний діалог під час роботи керівників національних делегацій відбувся, і ряд поправок до Регламенту та Положення про Міжнародний секретаріат ПАЧЕС від представників інших парламентів - від Албанії, Азербайджану, Вірменії, Сербії, Туреччини, - зрештою ухвалено.

Наприкінці засідання Людмила Денісова резюмувала: «На наступному засіданні Постійного Комітету ПАЧЕС Україною буде подано нові поправки до положень Регламенту ПАЧЕС, повноважень Генерального секретаря ПАЧЕС, Асамблеї, - щоб всі норми мали комплексний характер та відповідали практиці діяльності міжнародних інституцій».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua