Людмила Денісова: Україна має захистити права своїх громадян, які працюють за кордоном
середа, 20 грудня 2017, 20:27

Верховна Рада, прийняттям відповідних законопроектів, має захистити українських громадян, які працюють за кордоном.

Про це заявила голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник «Народного фронту» Людмила Денісова.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» (№6275) важливий і вирішує кілька моментів, зазначила вона.

По-перше, за словами Денісової, він посилює захист українських громадян за кордоном. По-друге, збільшує відповідальність несумлінних посередників з працевлаштування і, по-третє, зобов’язує працівників українських дипломатичних установ опікуватися українцями, які потрапили в біду.

"Останній пункт, для мене особисто, найважливіший. Оскільки неважливо, як українець потрапив за кордон - офіційно чи ні. Державі потрібно полегшити його життя і захистити від порушення його прав", - сказала вона.

Голова комітету навела приклад співпраці з громадянами України, які поїхали працювати до Туреччини, де їх змусили взяти участь в перевезенні біженців до Європи. Потім, вже в Європі, українці були заарештовані і більшість з них засуджені до тюремного ув'язнення.

"І лише після мого офіційного втручання дипломатична служба почала працювати з ними. Надали перекладача, вирішували питання з медичним обстеженням тощо. Тому я підтримую запропоновану законопроектом норму щодо посилення відповідальності для українських дипломатів. Навіть до обмеження у подальшій кар’єрі", - наголосила Людмила Денісова.

За підсумками розгляду члени комітету вирішили розширити склад робочої групи щодо його доопрацювання.

Крім того, як повідомила Людмила Денісова, члени Комітету з питань соцполітики схвалили за основу ще кілька законопроектів. Перший - проект закону України (№6508), який дозволить встановити справедливість для пенсіонерів, що мають великий страховий стаж, але отримували до 2000 року низьку заробітну плату.

"Не секрет, що при останньому осучасненні їхня надбавка до пенсії виявилася незначною. Тому формула, за якою нараховується пенсія, потребує вдосконалення. Що й зробить цей законопроект", - зазначила голова комітету.

Інший проект закону України (№6700) визнає політичними в’язнями осіб, позбавлених свободи з політичних мотивів за рішенням органів влади Російської Федерації, та умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги й пільг. Мета проекту, в першу чергу, - подбати про сім’ї політв’язнів, надавши їм необхідну державну допомогу.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua