Парламент має терміново ухвалити пенсійну реформу і збільшити пенсії 10 мільйонам громадян, - Людмила Денісова
вівторок, 26 вересня 2017, 10:22

Верховна Рада має терміново ухвалити пенсійну реформу, яка має забезпечити підвищення розмірів пенсій для 10 мільйонів українських пенсіонерів.

Про це йдеться у заяві Голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, члена фракції "Народний фронт" Людмили Денісової.

"На жаль, через затягування окремими політичними силами початку проведення реформ, розгляд пенсійної реформи протягом останнього пленарного тижня не відбувся", - сказала Денісова.

Вона зазначила, що пенсійна реформа передбачає нові підходи до пенсійного забезпечення: зарахування до страхового стажу періодів для деяких категорій громадян, а саме: для приватних підприємців – окремі періоди здійснення підприємницької діяльності, для військовослужбовців - період строкової служби, для матерів – періоди здійснення догляду за дітьми, для студентів - період навчання у вищих навчальних закладах.

Також запроваджується автоматичний перерахунок пенсій та введення в дію накопичувальної системи пенсійного страхування з 1 січня 2019 року.

"Пенсійна реформа має забезпечити підвищення розмірів пенсій для 10 мільйонів українських пенсіонерів. В тому числі, для 5,6 мільйонів пенсіонерів - проведення осучаснення розмірів пенсій; для 600 тисяч працюючих пенсіонерів - скасування обмеження пенсії та її виплата в повному розмірі; для 1 мільйону пенсіонерів - підвищення пенсій до прожиткового мінімуму; для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років - скасування зменшення розміру пенсій та отримання її в повному обсязі", - наголосила Голова комітету.

Однак, підкреслила Денісова, зростання пенсій з 1 жовтня 2017 року відкладено через затягування окремими політичними силами. 

"Помилкою є вважати, що осучаснення пенсій Уряд може здійснити за власною постановою, без прийняття рішення Парламентом. Перенесення терміну застосування прожиткового мінімуму з 1 грудня на 1 жовтня та додаткове збільшення його розміру для підвищення пенсій та її призначення можливо виключно на законодавчому рівні", - сказала вона.

"Верховній Раді України потрібно консолідуватись і терміново розглянути законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" (№ 6614), щоб надати можливість Уряду зробити перерахунок пенсій і виплатити їх нашим громадянам без затримок у жовтні місяці", - підкреслила представник "Народного фронту".

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua