Пенсія для переселенців та мешканців окупованих територій має виплачуватись без будь-яких обмежень, - Людмила Денісова
понеділок, 18 грудня 2017, 19:06

Пенсія - це страхова виплата, її мають отримувати всі громадяни незалежно від того, мешкають вони на підконтрольній чи на окупованій території України. Такої точки зору дотримуються представники Міжнародної організації праці (МОП), УВКБ ООН та Моніторингової Місії ООН з прав людини.

Про це повідомила голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник "Народного фронту" Людмила Денісова.

За її словами, "Україна має платити пенсії мешканцям окупованих територій Донбасу і Криму. Такої точки зору дотримуються наші іноземні партнери з МОП та ООН. Сьогодні під час зустрічі з представниками цих організацій детально розповідала про проблеми наших громадян з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та тих, які живуть на непідконтрольних територіях", - сказала вона.

Умовно їх можна поділити на чотири групи.

Перша - люди, які живуть на окупованих територіях і, з різних причин, ніколи не перетинали лінію розмежування. Це, в першу чергу, маломобільні люди. Виплати для них призупинені і єдиним виходом залишається приїхати та отримати статус ВПО.

"На сьогодні близько 400 тисяч пенсіонерів Донбасу не отримують пенсії, майже половина з них ніколи не перетинали лінію розмежування", - зазначає Людмила Денісова.

"Друга категорія людей - ті, хто постійно живе на непідконтрольній території і приїздить на контрольовану задля отримання своєї виплати. Ці люди прив’язані до статусу ВПО і постійно стикаються з різними труднощами – починаючи від пошуку місця для реєстрації, оформлення статусу і закінчуючи необхідністю кожні 60 діб перетинати лінію розмежування. За наполяганням Комітету з питань соцполітики Ощадбанк відмінив для цієї категорії ВПО прив’язку до одного відділення, де відкрито пенсійний рахунок. Тепер ці люди можуть скористатися будь-яким іншим відділенням банку на контрольованій території. Тепер намагаємось збільшити кількість мобільних банкоматів. Моя точка зору, вони мають бути на всіх КПВВ", - сказала Денісова.

"Також цим людям має допомогти розроблений спільно з громадськістю законопроект №6692. Три його головні переваги: скасування 3-річного терміну давності для виплати пенсії, призначення виплати за відсутності паперової справи і запровадження особливого порядку виплат для неконтрольованих територій. Законопроект повністю готовий до розгляду в парламенті. Представники МОП та ООН запевнили, що, зі свого боку, також піднімуть це питання перед спікером ВРУ Андрієм Парубієм", - зазначила Людмила Денісова.

Наступна група, за її словами, це маломобільні люди з числа ВПО, які мешкають на підконтрольній території. Комітету вдалося добитися того, що цим людям пенсії доставляються за місцем проживання.

"І остання група - люди, які переїхали на контрольовану територію, придбали житло, зареєструвались і відмовились від статусу ВПО. Їх позбавили пенсійних виплат, вимагаючи або принести паперову справу або відновити статус переміщеної особи", - повідомила народний депутат.

Частково в цьому випадку допоможе законопроект №6692, але всі питання він не вирішить. Необхідно вносити зміни до постанов КМУ №365 та №637 до Законів України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

"Ці зміни дадуть можливість пенсіонерам Донбасу і Криму отримувати всі належні їм виплати", - резюмувала Людмила Денісова.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua