Проект нового Трудового кодексу містить низку переваг для працівників і розширює їхні гарантії, - Людмила Денісова (відео)
четвер, 5 листопада 2015, 14:35

Проект нового Трудового кодексу забезпечує баланс прав і обов’язків працівника та роботодавця, надає ефективний захист державою, зокрема, збільшує гарантії для працюючих жінок та пенсіонерів, забороняє дискримінацію у сфері праці та суттєво збільшує роль профспілок.

Про це заявила автор законопроекту, член фракції «Народний фронт», Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час презентації проекту Трудового кодексу (№1658).

Вона зазначила, що сьогодні в Україні діє застаріле трудове законодавство, прийняте у 1972 році, в якому є ще норми Ради народних комісарів.

Людмила Денісова наголосила, що новий Трудовий кодекс передбачає значне розширення гарантій та надає низку переваг для працівника в порівнянні з діючим законодавством.

Наприклад, враховано новітні підходи щодо ефективного використання праці: працівнику за погодженням з роботодавцем надається можливість самостійно визначати час початку і час закінчення роботи, а тривалість мінімальної щорічної відпустки  збільшена з 24 до 28 календарних днів.

Крім того, за її словами, проектом передбачено пряму заборону без згоди працівника змінювати умови трудового договору – тобто роботодавець не матиме право вимагати від особи виконувати іншу роботу, чи визначати їй меншу заробітну плату.

Що стосується питань оплати праці то, за словами Голови Комітету з питань соціальної політики, в документі встановлено заборону роботодавцю змінювати умови оплати праці в односторонньому порядку.

«Зросла з подвійного до потрійного розміру доплата за понаднормові години праці,  підвищено розмір вихідної допомоги при звільненні працівника за скороченням, і встановлено її залежно від стажу особи», - пояснила Людмила Денісова.

Разом з тим вона спростувала спекуляцію щодо того, що проект Трудового кодексу начебто дозволяє звільнення вагітних жінок.

«Стаття 108 проекту має назву «Заборона звільнення вагітних жінок, жінок, які мають дітей до 3-х років, та одиноких матерів», і можливий лише один випадок для звільнення таких жінок – це ліквідація підприємства, інших випадків не існує взагалі», - наголосила Денісова.

У свою чергу представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Дроздик також звернув увагу на позитивні норми цього проекту, насамперед: заборону дискримінації у сфері праці, в тому числі за додатковими ознаками до тих, що вже існують, а саме – віком, станом здоров’я, інвалідністю, підозрами чи наявністю захворювань, сімейними обов’язками, наміром звернення до суду, участі у страйку тощо.

«Позитивним моментом є встановлення обов’язковості укладання трудового договору саме у письмовій формі, а також перелік істотних обов’язкових умов трудового договору. Також установлено пряму заборону застосування погроз, насильства, введення в оману чи інший спосіб примушення працівника звільнитись», - сказав Дроздик.

Крім того, він зауважив, що введена заборона звільнення працівників, які досягли пенсійного віку, та, разом з тим, збільшена з 20 до 30% погодинна доплата за роботу в нічний час.

Також, за його словами, профспілкам надано право напряму звертатися до суду з метою захисту інтересів членів профспілок.

Загалом Олександр Дроздик зазначив, що проектом чітко визначено: якщо норми різних законів мають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків працівника і роботодавця -  рішення приймається саме на користь працівника.

Дроздик також наголосив, що у Кодексі запроваджується нове поняття – надомна робота, що дозволить збільшити гарантії для працюючих жінок та неповнолітніх осіб.

«Жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, має право на трудову діяльність, якою може займатись вдома чи неповний робочий час. При цьому вона не втрачає виплат допомоги по догляду за дитиною. Це дуже важлива зміна в цьому законі», - підкреслив народний депутат.

Проект Трудового кодексу №1658 у першому читанні підтримали 258 народних депутатів.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua