Профільний комітет підтримав законопроект "Народного фронту" щодо квоти пісень українською мовою в радіоефірі, - Вікторія Сюмар
середа, 18 травня 2016, 17:10

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект авторства депутата "Народного фронту" Олега Медуниці про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах (№3822).

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді схвалити законопроект №3822 за основу з подальшим врахуванням пропозицій народних депутатів. Аналогічне рішення прийняло Головне науково-експертне управління парламенту.

Як повідомила Голова Комітету, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, у результаті тривалих дискусій між представниками радіостанцій, музичної спільноти та парламенту було спільно вироблено компромісне рішення щодо встановлення квоти 35% для творів українською мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах з їх поетапним введенням (25-30-35%) протягом трьох років.

"Радіостанції забезпечують частку пісень (словесно-музичних творів) державною мовою не менше 35% від загального звучання цих пісень. Тобто ми, фактично, вивели звідси форматні радіостанції, оскільки, якщо пісень в ефірі немає, то, зрозуміло, що ця норма тут не діє", - наголосила Голова Комітету.

Вона також додала, що поправками до законопроекту були передбачені санкції за невиконання його положень.

"Зважаючи на той підхід, який сповідує комітет у контексті захисту українського інформаційного простору, мені здається, що це може серйозно стимулювати українську культуру, українську музику, виконавців та авторів, українську музичну індустрію в цілому", - підкреслила Сюмар.

Як зазначив автор законопроекту Олег Медуниця, сьогодні музичні твори українських авторів і виконавців транслюються, як правило, в нерейтингових проміжках ефірного часу, тому мета прийняття цього законопроекту – "створення законодавчих умов для рівномірного наповнення ефіру українських радіостанцій музичними творами українських авторів та виконавців протягом всього ефірного часу, збільшення частки пісень українською мовою та для розвитку вітчизняних музичних креативних індустрій".

Крім того, на думку автора, події останніх років прямо вказують на "зв'язок між обсягом використання української мови в публічному просторі і рівнем сепаратистських настроїв населення, сприйняття ним інформаційних атак і маніпуляцій з боку Росії".

Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань, представник "Народного фронту"  В'ячеслав Кириленко зауважив, що законопроект №3822 є цілком компромісним, оскільки під час його доопрацювання були враховані усі проблемні моменти.

"Думаю, що станом на сьогодні вже ні у кого не викликає сумніву, що таку невелику квоту в 35% можна заповнити якісною українською музикою. Крім того, всі розмови, які були до того, що це вдарить по блюзу, по інструментальній музиці, не мають під собою підґрунтя, оскільки мова чітко йде про радіостанції, які, в основному, транслюють пісенні твори", - наголосив віце-прем'єр-міністр.

Як зазначив представник Уряду, цим законопроектом також надаються  повноваження Національній раді з питань телебачення та радіомовлення для проведення моніторингу щодо дотримання частки пісень українською мовою в радіоефірі. Також передбачені певні зміни ліцензування радіостанцій.

В'ячеслав Кириленко додав, що на підтримку цього законопроекту була зібрана велика кількість підписів, тому він сподівається, що парламент так само його підтримає.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua