У разі ухвалення пенсійної реформи 10 мільйонів громадян отримуватимуть підвищену пенсію, - Людмила Денісова (відео)
четвер, 21 вересня 2017, 11:23

У разі, якщо Верховна Рада ухвалить сьогодні пенсійну реформу, то підвищення пенсій з 1 жовтня стосуватиметься вже 10-ти мільйонів пенсіонерів замість 9-ти, як було до цього.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник фракції "Народний фронт" Людмила Денісова в інтерв'ю журналістам.

Вона зазначила, що відповідні зміни були внесені під час вчорашнього розгляду на комітеті поправок до пенсійної реформи.

Як розповіла голова профільного комітету, пенсійна реформа складається з двох частин: перша - це осучаснення пенсій існуючим пенсіонерам, а друга - зміна умов призначення пенсій майбутнім пенсіонерам.

"Отже, що стосується покращення життя наших пенсіонерів, то після осучаснення пенсій 5,6 мільйона громадян отримають підвищення в середньому на 700 гривень. І це будуть не чиновники, це будуть люди, які відпрацювали 40 і більше років або 35 чи 30 років, але в них була велика заробітна плата і вони сплачували великі внески. Тобто такий принцип: якщо ти багато працюєш і сплачуєш внески, то ти отримуєш більшу пенсію і раніше виходиш на пенсію, якщо менше працюєш і менше сплачуєш - то пропорційно й отримуєш і пізніше виходиш", - розповіла Людмила Денісова та зазначила, що такий принцип стосуватиметься і тих, хто вже на пенсії.

Крім того вона нагадала, що 600 тисяч працюючих пенсіонерів будуть отримувати на 15% більше, ніж раніше - у зв'язку із запланованою відміною податку, але у разі, якщо реформа буде проголосована. Так само 104 тисячі жінок, які вийшли на пенсію достроково і отримували через це меншу пенсію, будуть отримувати стільки, скільки вони заробили.

Більше того, відповідно до реформи один мільйон громадян, які не мають трудового стажу 30 чи 35 років, необхідного для призначення пенсій, і отримують зараз 949 гривень, - будуть отримувати з 1 жовтня 1373 гривні, тобто прожитковий мінімум.

"Ще одна гарна новина, що для перерахунку пенсій і, в тому числі, для призначення пенсій новим пенсіонерам буде збільшений прожитковий мінімум для непрацездатних осіб: не 1373 гривні, як попередньо було домовлено, а на 70 гривень більше, тобто 1473 гривні для того, щоб врахувати фактичну інфляцію - не 12%, а 15 %, як вона складеться на кінець року. Тобто наші пенсіонери отримають справжнє підвищення, і це буде 10 мільйонів наших громадян з 11,7 мільйонів пенсіонерів, які є зараз", - наголосила вона.

Як повідомила Людмила Денісова, будуть також покращені умови підрахунку страхового стажу, а саме: після ухвалення реформи до нього зараховуватиметься навчання у вищих навчальних закладах, аспірантурі, докторантурі, служба в армії, підприємницька діяльність, декрет, зокрема і відпустка по догляду за дитиною до 6 років, по 31 грудня 2017 року, незалежно від того, сплачувались пенсійні внески за цю людину з 2004 року чи ні.

"Це покращить умови виходу на пенсію всім майбутнім пенсіонерам. Індексація буде проводитись кожного року: в 2019-му, 2020-му і 2021-му вона буде здійснюватися автоматично, для цього не потрібно буде рішення ні парламенту, ні Уряду", - резюмувала народний депутат.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua