Верховна Рада повинна проголосувати за пенсійну реформу 3 жовтня, - Людмила Денісова (відео)
понеділок, 25 вересня 2017, 13:30

Верховна Рада повинна проголосувати за пенсійну реформу 3-го жовтня - для того, щоб 10 мільйонів громадян почали отримувати підвищену пенсію.

Про це заявила голова парламентського Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник фракції "Народний фронт" Людмила Денісова під час зустрічі з ветеранськими організаціями з нагоди Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана.

Вона повідомила, що Верховна Рада планувала розглянути пенсійну реформу у минулий четвер, 21 вересня, але через штучне затягування опозиційними фракціями процесу розгляду законопроектів черга до цієї реформи так і не дійшла.

"І коли у четвер просто не підтримали продовження робочого дня до того часу, щоб розглянути пенсійну реформу… Ну, знаєте, я не зрозуміла, що це за політики, які не хочуть покращити життя громадян", - зазначила вона.

Голова профільного комітету також зауважила, що станом на сьогодні дефіцит Пенсійного фонду становить 141 млрд грн.

Не дивлячись на це, за словами Людмили Денісової, вже з жовтня у разі ухвалення пенсійної реформи прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, за яким призначається та перераховується мінімальна пенсія та який на сьогодні становить 1312 гривень, буде збільшений до 1452 гривні чи на 11%.

Крім того, як зауважила народний депутат, згідно з реформою надаються гарантії для інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу роботи, та осіб, які не мають права на пенсію і які зараз отримують пенсію 949 гривень. Для таких категорій громадян, яких мільйони, розмір пенсії буде збільшений на 45% і становитиме 1373 гривні.

Людмила Денісова також наголосила, що пенсійна реформа передбачає осучаснення існуючих пенсій, яке буде відбуватися із врахуванням середньої заробітної плати, яка була у 2014-2016 рр., а саме - 3764,4 гривень.

"Це практично збільшення більше ніж у три рази тієї заробітної плати, за якою робилося осучаснення раніше. У результаті перерахунку збільшиться на 691 гривню розмір пенсії (це не доплата) у 5 620 300 пенсіонерів. Так, якщо у когось був маленький стаж і маленька заробітна плата - буде менший розмір підвищення, але у когось буде більший. Ми рахували: у когось там 32 роки страховий стаж і коефіцієнт заробітної плати був 2,9%, то (підвищення) буде на тисячу гривень, у когось на півтори, а у когось буде і на три. Але це буде залежати від страхового чи трудового стажу", - пояснила вона.

Більше того, представник фракції "Народний фронт" нагадала, що з 1 жовтня має бути скасована норма про обмеження пенсій для 600 тисяч працюючих пенсіонерів.

В реформі також прописано, що з 2019-го року відбуватиметься автоматична індексація пенсій, незалежно від рішення парламенту чи Уряду: на 50% від росту споживчих цін і на 50% від зростання середньої заробітної плати за один календарний рік (а з 2021-го року – за три попередні календарні роки). 

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua