Жертвами російської агресії стали вже кілька країн Чорноморського басейну, а потенційними жертвами є всі без винятку, - Людмила Денісова
четвер, 26 листопада 2015, 16:57

Чорноморський регіон стоїть перед безпрецедентними викликами. Окрім політичної та економічної нестабільності, маємо потужну загрозу безпеці як у самому регіоні, так і на його кордонах.

На цьому наголосила Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва, народний депутат фракції «Народний фронт» Людмила Денісова на Генеральній Асамблеї ПАЧЕС, яка проходить у Бухаресті, 26 листопада ц.р.

«Це не тільки перешкоджає процесу міжнародного співробітництва та реалізації інтеграційних проектів. Виклики безпеки змушують нас переорієнтувати свої ресурси не на розвиток, а на оборону і політику стримування. Вони руйнують відчуття стабільності, і, відповідно, розробку планів на майбутнє», - зазначила Керівник української делегації.

Людмила Денісова повідомила, що у результаті окупації Росією українського Криму і російської агресії на Донбасі Україна отримала більше 1,5 мільйонів переселенців.

«Це абсолютно нове явище для нас, що вимагає додаткового врегулювання і витрат. Це додатковий тиск на економіку», - повідомила вона.

«З дещо іншими проблемами, але теж пов'язаними з погрозами, на цей раз на Близькому Сході, зіткнулися й інші держави регіону. На сьогодні криза біженців – проблема номер один в Європейському Союзі», - додала Денісова.

Під час свого виступу вона також поінформувала членів делегацій держав-членів ПАЧЕС, що у результаті російської агресії Україна втратила близько 1/5 свого економічного потенціалу, а кожен день війни на Сході коштує нашій державі близько 5 млн. доларів США.

За її словами, ці кошти «слід було б вкладати в процес сталого розвитку та необхідні державі реформи».

«Однак ми змушені захищати територіальну цілісність і суверенітет від ворога. Зовнішня агресія призвела до появи в Україні нової форми бідності – раптової або несподіваної. Це відбувається, коли людина має все необхідне для життя, будує плани на майбутнє, але раптово з'являються іноземні танки, і через мить вона та її родина опиняються без майна, на вулиці та в страху за своє життя», - наголосила Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС.

Проте, за словами Людмила Денісової, незважаючи на зовнішню агресію та пов'язані з нею проблеми, Україна продовжує цілеспрямовано працювати над виконанням Цілей розвитку тисячоліття. Вони повністю відповідають шляху реформування України. А сьогоднішні успішні реформи так само життєво важливі для існування нашої держави, як і стримування російського солдата на Сході.

Звертаючись до делегацій з 12 держав-членів ПАЧЕС та представників міжнародних організацій, Людмила Денісова підкреслила, що загострення геополітичної ситуації в регіоні ЧЕС не повинно залишатися без уваги Організації.

«Як і інші авторитетні міжнародні інститути, ми повинні належним чином реагувати на будь-який виклик, який загрожує реалізації ключових цілей ОЧЕС. Без цього синергія наших зусиль не має сенсу, а подальший розвиток регіону – перспектив. Ігноруючи виклики, перед якими стоїть регіон, ми ігнорує саме існування та цілі Організації», - сказала вона, додавши, що своїми агресивними діями Росія порушила не тільки загальновизнані принципи міжнародного права, а й статутні принципи Організації ЧЕС.

Керівник української делегації заявила, що подальша реалізація за участю України окремих важливих економічних проектів ЧЕС, зокрема, в галузі транспорту та туризму, можлива тільки після відновлення її територіальної цілісності та суверенітету над тимчасово окупованими територіями.

«Сьогодні жертвами російської агресії стали вже кілька країн Чорноморського басейну, а потенційними жертвами є всі без винятку», - зауважила вона вказавши на непередбачуваність і ненадійність Російської Федерації в якості партнера і гравця на міжнародній арені.

«Маю на увазі активне перетворення захопленої нею української землі на військову базу і розміщення в Криму ядерного озброєння», -  наголосила Денісова.

Керівник української делегації закликала «замислитися кожному, хто ще не усвідомив загрозу, і почати спільну роботу для припинення цих небезпечних процесів».

На завершення свого виступу вона нагадала один із принципів ОЧЕС, а саме, діяти в дусі дружби і добросусідства, зміцнювати взаємоповагу і довіру, діалог і співробітництво між державами-членами.

«На мою думку, зараз настав час почати діяти відповідно до цього принципу і стимулювати тих, хто забув про нього, поважати ключові принципи мирного співіснування і добросусідства. Тільки консолідованими зусиллями ми зможемо розвинути наш регіон і повернути в нього мир, безпеку і процвітання», - підкреслила Керівник Постійної делегації у ПАЧЕС Людмила Денісова.

Зазначимо, що 25-27 листопада у Бухаресті (Румунія) проходить 46-та Генеральна Асамблея Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва. До складу української делегації входять народні депутати України Олена Масоріна, Анна Романова, Рефат Чубаров, Андрій Гордєєв, Олексій Кириченко, Вадим Івченко.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua