"Звичайний інформаційний вкид" - VoxCheck проаналізував чергові фейки проти Арсенія Яценюка
четвер, 26 березня 2020, 18:10

Проти лідера партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка в Інтернеті централізовано розміщують фейкові повідомлення.

Про це йдеться у дослідженні проекта VoxCheck відомої організації VoxUkraine, яка проаналізувала один з таких епізодів.

Прес-секретар Арсенія Яценюка Ольга Лаппо повідомила на своїй сторінці у Facebook, що "тільки-но вчора розійшлась інформація про vip-пацієнтів Олександрівської лікарні, як сьогодні вже до цієї історії приплели Арсенія Яценюка".

Вона звернулася з проханням до організацій, які займаються боротьбою з поширенням неправдивих нових, приділити цьому випадку увагу.

Проект VoxCheck оперативно відреагував і проаналізував "новину" про Арсенія Яценюка, знайшовши сайти-сміттярки, які запускають подібні брехливі повідомлення.

"Новина повторюється з однаковими заголовками. При цьому у заголовку використали мікс кирилиці і латиниці, щоб її було складніше ідентифікувати і заблокувати. Це стандартний прийом сайтів-сміттярок", - наголошує VoxCheck.

Експерти також зазначають, що фото до новини, яким ілюструють нібито стан лікарень в Україні зараз, - ще з 2014 року: знімок зробили 29 липня в переповненій лікарні Горлівки.

"Кожне повідомлення схоже на звичайний інформаційний вкид: немає конкретного джерела, текст написаний емоційно, забарвлений епітетами - щоб людям більше хотілося поширити такий матеріал", - підкреслює VoxCheck.

"Все вище наведене вказує, що ці новини дуже схожі на фейк", - резюмують експерти організації.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua