Павло Петренко: Уряд затвердив порядок доступу до реєстру майнових прав
четвер, 25 грудня 2014, 16:13

Кабінет Міністрів ухвалив порядок доступу до майнових реєстрів, який дає можливість кожному українцю отримати інформацію про власників нерухомого майна.

Про це під час засідання Уряду повідомив Міністр юстиції, представник «Народного фронту» Павло Петренко.

Так, Уряд прийняв порядок доступу до майнових реєстрів відповідно до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав» у редакції, яка була прийнята Парламентом у рамках антикорупційного пакету законів.

За словами Павла Петренка, цей крок ставить Україну на один рівень із країнами Євросоюзу. Документ дає можливість фізичним та юридичним особам отримати з майнових реєстрів інформацію про нерухоме майно.

«Так само цей порядок надає доступ до реєстрів спеціальним профільним особам: нотаріусам, адвокатам, органам державної влади», - зазначив Міністр юстиції.

Він також повідомив, що відкриття реєстрів матиме антикорупційний ефект. Кожен зможе перевірити, наскільки інформація, яку чиновники вказують у деклараціях, правдива, і чи відповідає вона їхньому реальному майновому стану. Крім того, відкриття реєстрів пожвавить інвестиційний клімат.

«Основний ефект, який отримували наші східноєвропейські сусіди від відкриття реєстрів, полягав у тому, що через доступність інформації з майнових реєстрів компанії могли дізнатися про об’єкти, їх власників та стан. Завдяки цьому покращувався інвестиційний клімат», - сказав Павло Петренко.

Разом з тим він наголосив, що доступ до реєстрів майнових прав для усіх бажаючих буде відкритий з початку наступного року. А інформацію можна буде отримати як в електронному, так і в паперовому вигляді.

Водночас очільник Мін’юсту наголосив: наступним кроком реформ стане удосконалення системи реєстрів. Адже нині в державі діє 36 реєстрів, які містять інформацію про майно і майнові права громадян та юридичних осіб.

«Разом із європейськими інституціями та міжнародними організаціями ми розробляємо механізм скорочення кількості основних реєстрів до 4. Вони консолідуватимуть інформацію про громадян і їхній майновий стан, а також дані, потрібні для надання державою послуг цим громадянам. Це крок до дебюрократизації системи», - резюмував Павло Петренко.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua