Профільний парламентський комітет зберіг норму щодо звільнення від оподаткування українських видавців, – Вікторія Сюмар
неділя, 28 грудня 2014, 14:05

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики підтримав пропозицію зберегти норму щодо звільнення від оподаткування українських видавців. Відповідну пропозицію внесла народний депутат, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар.

«Це є дуже позитивним кроком з боку народних депутатів та гарним сигналом для українських видавців», - прокоментувала рішення Комітету Вікторія Сюмар.

Зокрема, народний депутат запропонувала зберегти чинну редакцію статті 197 (пункт 197.1.25) Податкового кодексу України, згідно з яким до «операцій, що звільнені від оподаткування належать: постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України».

Раніше законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» (№ 1578 від 22.12.2014)  було запропоновано вилучити цю норму з Податкового кодексу.

Як наголосила Вікторія Сюмар, цю норму необхідно було зберегти, оскільки це загрожувало банкрутством тим видавництвам, що працюють за передплатою.

«Було запропоновано обкладати ПДВ продаж, передплату та доставку періодичних друкованих видань вже з 1 січня 2015 року. Але, як відомо, передплата на 2015 рік вже завершилась, причому кошториси видань, як і пошти, ПДВ не враховували. Кошти за передплачені газети і журнали редакції отримають від «Укрпошти» лише після 15 січня, а це означає, що фіскальна служба забажає сплати ПДВ з цих коштів. Редакції ж розраховували на діюче податкове законодавство, яке передбачало не тільки звільнення від ПДВ, а ще й трикратне збільшення обороту, яке дозволяло б їм не реєструватися платником ПДВ», - заявила народний депутат.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua