Багатим громадянам доведеться поділитися з бюджетом, - Роман Заставний (відео)
неділя, 28 грудня 2014, 14:17

Депутат Верховної Ради від фракції «Народний фронт», член парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Роман Заставний заявив, що вперше в історії українського парламенту частина Верховної Ради та Уряд єдині в тому, що має бути відповідальність перед суспільством щодо встановлення соціальної справедливості.

Виступаючи на брифінгу в кулуарах Верховної Ради в неділю, 28 грудня, депутат уточнив, що бідні мають отримати те, що їм належить, за рахунок багатих громадян.

«Щоб компенсувати 20-відсоткову втрату економіки та частину коштів, які спрямовано на війну, в значній мірі з українським бюджетом доведеться поділитись багатим людям», - пояснив Роман Заставний.

За його словами, також навантаження відчує і український ігровий бізнес.

«Думаю, заперечень немає в цьому плані – це будуть значні надходження в бюджет, також усе, що пов’язано з лотереями – змінено принцип розрахунку та надходження до бюджету, за рахунок чого буде отримано додатково близько 1 млрд. грн.», - зазначив депутат.

Як повідомив представник «Народного фронту», передбачається обкласти податком пасивні активи. Крім того, застосовано певні компенсаторні заходи щодо зниження єдиного соціального внеску, що має стати стимулом для бізнесу в аспекті легалізації тіньової зарплати.

«Очевидно, що багатьом людям не сподобається запровадження мита на всі імпортні товари. Але на фоні загального падіння ВВП частина української економіки матиме можливість у певній мірі розвиватися більш активно за рахунок такого мита. Це достатньо серйозні надходження в бюджет, а також стимул для українських виробників», - додав Роман Заставний.

Проект Податкового кодексу передбачає також норму оподаткування 20-відсотковим податком пенсій, які перевищують три прожиткових мінімуми – більше 3654 грн. Податок буде утримуватися виключно з суми, яка перевищує цю межу.

«Також запроваджується достатньо прогресивна форма – оподаткування небідних людей, які володіють транспортними засобами із об’ємом двигуна понад 2500 та 3000 кубічних сантиметрів для автомобілів із дизельними та бензиновими двигунами відповідно. Ці люди повинні сплатити в бюджет по 25 тис. грн. з кожного такого автомобіля», - повідомив депутат.

За словами Романа Заставного, на розгляд парламенту також пропонується пропозиція щодо децентралізації влади – місцевим органам влади надаються певні інструменти, які надають можливість виконувати багато соціальних проектів.

«Перш за все – це податок на нерухомість. Хотів би наголосити, що соціально незахищені верстви населення не постраждають – є пільга: для квартир – 60 квадратних метрів, для будинків – 120 квадратних метрів. В сукупності, якщо родина володіє і будинком, і квартирою, це 180 квадратних метрів», - уточнив він.

Роман Заставний назвав дуже важливим інструмент, який у Податковому кодексі буде запропоновано місцевим громадам – справляння акцизних зборів з підакцизних товарів – тютюну та алкоголю.

«Вважаю, що, окрім функції наповнення місцевих бюджетів, це нововведення також виконуватиме соціальну функцію контролю обігу підакцизних товарів», - зазначив депутат.

«Ці питання детально проговорювались із представниками Асоціації міст України, і знайшли абсолютну підтримку в них. Загальна оцінка територіальних громад – цей бюджет краще, ніж вони сподівалися. Це бюджет, який дає можливість громадам працювати та реалізовувати соціальні проекти», - резюмував представник «Народного фронту».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua