Парламент Ухвалив узгоджені Урядом та коаліцією перші закони з пакету реформ
неділя, 28 грудня 2014, 22:44

Верховна Рада України ухвалила перші закони з пакету реформ, узгоджені Урядом України та коаліцією парламентських фракцій.

У Парламенті ухвалені зміни до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи (№1578); закон про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року (№1562);  закон про внесення змін до Митного кодексу України щодо стабілізації платіжного балансу (№1563) ;  зміни до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин  (№1557), а також зміни до Податкового кодексу щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням  (№1264-1).

Представляючи узгоджені законопроекти в Парламенті, Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» наголосив, що зміни до Податкового кодексу дадуть можливість, з одного боку, ввести справедливу систему оподаткування, з іншого - наповнити бюджет: «Він не буде нести в собі корупційної складової і створювати проблеми  для малого і середнього бізнесу».

Змінами до Податкового кодексу кількість податків зменшується із 22 до 9, а також знижуються ставки податків для малого і середнього бізнесу і запроваджується мораторій на проведення перевірок малому і середньому бізнесу протягом двох років.

Глава Уряду наголосив, що в законі продовжують діяти всі високі ставки, «які чинні на сьогоднішній день по оподаткуванню ренти на нафту, газ та інші корисні копалини».

Арсеній Яценюк також наголосив, що чинне законодавство «дає можливість ухилятися від сплати податків найбільш прибутковим видам бізнесу».

Натомість запропонований Урядом та узгоджений коаліцією закон щодо трансфертного ціноутворення  «оподатковує і виводить з тіні основні олігархічні бізнеси».

Закон також передбачає «серйозну фінансову відповідальність тих, хто порушує податкове законодавство» - збільшено розмір штрафу за незадекларовані у звіті операці та за неподання звітності: «Якщо ти не подав звітність, у тебе штраф - 200 розмірів мінімальної заробітної платні. Але якщо ти ухилився, то в тебе штраф - 5% від суми операції».

Глава Уряду повідомив, що законом встановлюється на постійній основі застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для усіх контрольованих операцій з експорту і імпорту товарів, що мають біржове котування. «Перелік бірж для кожної групи товарів – а це повинні бути міжнародні біржі - визначається Урядом».

Бюджетний кодекс був ухвалений із правками, внесені профільним Комітетом Верховної Ради і погоджені Урядом. Арсеній Яценюк звернувся доручити Комітету з питань бюджету разом з головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради внести необхідні редакційні правки з урахуванням пунктів, які Глава Уряду зачитав під стенограму.

У роботі Парламенту оголошено перерву для узгодження ще двох законопроектів – щодо єдиного соціального внеску та оптимізації соціальних виплат.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua