Зменшивши ЄСВ до 16%, держава зробила неймовірний крок і очікує від бізнесу кроків назустріч людям - Арсеній Яценюк
понеділок, 29 грудня 2014, 02:00

Верховна Рада України ухвалила внесений Урядом та узгоджений парламентською коаліцією закон про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці (№1573), який передбачає зниження єдиного соціального внеску з 41% до 16%.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи законопроект в Парламенті, відзначив надзвичайно конструктивну позицію депутатських фракцій під час його доопрацювання та внесення ключових пропозицій до цього законопроекту.

Глава Уряду наголосив, що ставка єдиного соціального внеску в 41% - це надмірне навантаження на заробітну плату, «і  це ніяким чином не спонукає ні працівника, ні роботодавця до детінізації заробітної платні».

Суттєве зменшення ставки єдиного соціального внеску, підкреслив він, може спричинити ризик недоотримання відповідних доходів, «і ми можемо мати діру в Пенсійному фонді»: «Але ми сподіваємось, що український бізнес, який хоче полегшення ведення умов бізнесу, сприйме нашу спільну пропозицію і почне легалізовувати і виводити з тіні заробітні платні - через суттєве і радикальне зменшення єдиного соціального внеску», - підкреслив він.

«Держава зі свого боку зробила неймовірний крок - зменшення єдиного соціального внеску з 41 до 16%. І ми віримо нашому бізнесу, що бізнес зробить крок назустріч не державі, а людям, - тому що це доходи Пенсійного фонду, виплати пенсій та інших соціальних пільг, - і детінізує заробітні платні, виведе їх в прозорий механізм, перестане платити їх в конвертах, користуватися податковими ямами і таким чином ухилятися від оподаткування і позбавляти громадян України належного пенсійного забезпечення. Адже сьогодні виплата заробітної плати в конвертах означає, що завтра людина буде жити на мінімальну пенсію, а не на ту, яку вона фактично заробила», - сказав Арсеній Яценюк.

«Ми прорахуємо все. Будуть складнощі в адмініструванні. Але це справжня реформа, сильна реформа. І успіх цієї реформи залежить від реальних намірів бізнесу і від справжнього діалогу влади і бізнесу», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що в разі, якщо будуть застереження від міжнародних фінансових кредиторів щодо цього закону, його буде переглянуто: «Але сподіваюсь, що нам вдасться довести правильність цієї моделі і вдасться збільшити доходи Пенсійного фонду».

Парламент ухвалив законопроект №1573 із пропозиціями фракцій парламентської коаліції, зачитаними Главою Уряду під стенограму.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua