Профільний комітет ВР пропонує заборонити в Україні фільми і серіали, що пропагують армію та силові структури Російської Федерації
понеділок, 29 грудня 2014, 16:31

Комітет ВР з питань культури і духовності  підтримав законопроект №1317 щодо захисту інформаційного телерадіопростору України від будь-яких форм пропаганди, що використовуються державою-окупантом. Про це повідомив голова цього комітету і один з авторів законопроекту, представник «Народного фронту» Микола Княжицький.

Він повідомив, що мотивом подати відповідний законопроект стало те, що на багатьох українських телеканалах продовжують виходити телевізійні серіали, що пропагують армію та силові структури ворога, з яким Україна де-факто перебуває у стані війни. «А оскільки, відповідно до статті 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Російська Федерація визнана державою-окупантом, то  публічне використання будь-якої аудіовізуальної продукції, яка пропагує будь-які силові органи Російської Федерації, повинно бути розцінене як таке, що загрожує національній безпеці України та негативно впливає на моральний дух української армії, яка протистоїть збройній агресії на Сході України», - наголошують автори законопроекту.

Законопроект №1317 передбачає окреслити чіткі критерії для визначення аудіовізуальної продукції (художні та документальні фільми, серіали тощо), що шкодить національній безпеці України, а саме прославляє збройні формування держави-окупанта, та відповідно - заборонити публічне використання такої продукції та встановити санкції до суб’єктів господарювання, які ігноруватимуть таку заборону (стягнення штрафу в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат на кожен випадок такого розповсюдження (показу). Положення законопроекту не поширюються на фільми, які були вироблені до 1991 року.

Визначати, яка саме аудіовізуальна продукція відповідатиме вище зазначеним критеріям, буде екстрена група Міністерства культури, тоді як Національна рада з питань телебачення та радіомовлення здійснюватиме моніторинг на предмет порушення положень цього законопроекту.

При цьому Микола Княжицький повідомив, що це лише частина змін, які треба здійснити в інформаційному просторі. За його словами, наступним буде законопроект, який передбачає стягувати плату за прокатне посвідчення та кожну хвилину демонстрації  усіх інших серіалів та фільмів виробництва країни-окупанта (тематика яких не стосується військової чи правоохоронної діяльності). «Кошти від цього будуть направлятися на підтримку вітчизняних фільмів та серіалів, тобто ми маємо не лише забороняти, але і підтримувати», - повідомив депутат. – «Перший крок - це зупините те, що відбувається, а другий – знайти підтримку для українських телеканалів для створення власного телевізійного продукту».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua