Антон Геращенко: «Введення податку на нерухомість – необхідний і проєвропейський крок для розвитку місцевого самоврядування»
понеділок, 29 грудня 2014, 18:30

Народний депутат, член парламентської фракції «Народний фронт» Антон Геращенко вважає, що «податок на нерухомість необхідно було вводити, оскільки це зміцнить фінансову базу місцевого самоврядування, без чого неможливий його сталий розвиток».

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook у понеділок, 29 грудня.

На думку народного депутата, сьогодні соціальними мережами «поширюється багато непотрібної істерії» щодо введення податку на нерухомість. «Насправді ж, оподаткування нерухомості вводиться тільки для житлових будинків, квартир та комерційної нерухомості - в першу чергу, це будуть торгові та офісні центри. Цей податок не поширюватиметься на культові споруди, МАФи, ринки, виробничі приміщення і комерційну нерухомість сільгоспвиробників - свинарники, корівники, зерносховища та ряд інших типів нерухомості за списком, визначеним законом або місцевою радою», - повідомив він.

Антон Геращенко наголосив, що адмініструвати збір податку на нерухоме майно буде Фіскальна служба. «Податок цей буде надходити виключно до місцевих бюджетів - міст, сіл і селищ. Ставка податку буде встановлюватися виключно рішеннями сесій місцевих рад, а не державою. Для різних типів нерухомості можуть бути різні ставки податку на нерухомість. Верховна Рада встановила лише максимальний розмір ставки податку та розмір площі, що не підпадає під оподатковування взагалі: для квартир - це 60 кв. м, для житлових будинків - 120 кв. м», - написав депутат. При цьому він зазначив, що вирішувати, куди витрачати гроші, отримані від оподаткування нерухомого майна, буде виключно громада через місцеву раду.

Як зауважив Антон Геращенко, той факт, що ставку цього податку на свій розсуд будуть встановлювати місцеві ради, свідчить про те, що держава делегує всю відповідальність до рук громадян та обраних ними мерів і депутатів місцевих рад. На його думку, «це має значно підвищити взаємну відповідальність між членами місцевої громади та обраними ними депутатами і мерами».

При цьому він навів показовий приклад: «Якщо депутати вирішать займатися популізмом і місцева рада встановить ставку податку на житлову нерухомість - нуль гривень за метр квадратний - значить бюджет отримає нуль на дороги, ремонт водопроводу і інші потреби розвитку міста, а через декілька років на водопроводі буде масштабна аварія. Або ж якщо, наприклад, міськрада Василькова встановить ставку податку 10 гривень за метр квадратний, то власник квартири у Василькові площею 80 кв. м заплатить в рік до бюджету за такою формулою: 80 м мінус пільгових 60 м = 20 грн, помножити на 10 грн /метр = 200 гривень. А за рік у Василькові зберуть два мільйони гривень і побудують кілька малих котелень на альтернативному паливі для шкіл і дитячих садів і будуть щорічно економити мільйон на газі».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua