Арсеній Яценюк: 2014 рік – рік історичних викликів і змін в Україні та в Європі
вівторок, 30 грудня 2014, 15:24

2014 рік є роком історичних викликів, історичних змін в Україні. І так само історичних зрушень і звершень у цілому в Європі і в світі.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час підсумкової прес-конференції 30 грудня 2014 року.

«Про цей рік буде дуже багато написано світовою історією, і українські історики і, напевно, політики у своїх мемуарах також багато що опишуть про ті події, ті зміни, Революцію Гідності і ту війну, яка була оголошена проти України Російською Федерацією», - зазначив Арсеній Яценюк.

За словами Глави Уряду, оцінки 2014 року, що минає, повинні дати історики, але очевидно одне: «те, що ми встояли в цьому році, - це в першу чергу заслуга українського народу».

Він наголосив, що зараз перед Україною стоять об'єктивні виклики, насамперед економічні, які пов’язані з російською військовою агресією: «Втрата 20% української економіки внаслідок інтервенції Росії і незаконної анексії Криму. Падіння промислового виробництва і падіння валового внутрішнього продукту. Уже більше 800 тисяч українців зареєстровані як тимчасово переміщені особи. Вони залишили місця свого постійного проживання, вони втратили роботу, і держава фінансує мільярди гривень як на соціальні виплати, так і на пенсії, інші заробітні платні для цих осіб. Тобто, ризики дуже великі».

Арсеній Яценюк зазначив, що Російська Федерація ніколи не виконувала і не виконує жодних двохсторонніх угод, в тому числі і в економічній сфері. І зараз між Україною та Росією відбулося двократне падіння обсягів торгівлі. «Проте це стала тенденція, це відбувається не перший рік, і фактично в найкоротшій перспективі Росія вийде з основних торгівельних партнерів України», - заявив Прем’єр-міністр.

Також наша держава зіткнулася із девальвацією національної грошової одиниці, яка викликана в першу чергу кризою довіри: «Підірвана довіра. Люди бачать по телевізору російську військову агресію. Це об'єктивно провокує те, що люди йдуть до банків, знімають депозити, тому що налякана людина хоче зберегти хоча б щось, що в неї є».

За його словами, люди вимагають податкової і фінансової справедливості, щоб тягар, який сьогодні лежить на плечах українців, був розподілений рівномірно. «І що ті, хто мають великі доходи, ті, хто представляють український великий бізнес, ті, хто називається просто олігархами, повинні платити свою долю, значну долю, щоб допомагати країні в такий складний період часу», - зазначив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що для стабілізації ситуації, у тому числі в сфері державних фінансів, Уряд у 2014 році здійснив ряд важливих кроків. Насамперед це стосується внесення змін до податкового законодавства, «яке передбачало оподаткування великого бізнесу, яке передбачало оподаткування саме олігархів»; підвищення ставки ренти на нафту, газ, газовий конденсат та руду; підвищення ставки акцизу; введення оподаткування пасивних доходів тощо.

«Загалом ми додатково зібрали з великого бізнесу близько 12 мільярдів гривень в 2014 році. Звичайно, хотілося б більше, і тут є певні проблеми. Я готовий прокоментувати в тому числі і проблеми щодо оподаткування великих компаній. Але ми боремося з тим, щоби великий бізнес не йшов у тінь і платив податки», - зазначив Глава Уряду та додав, що «філософія податкової реформи і пакету реформ, який був прийнятий Парламентом, сповідувалася Урядом і при підготовці всіх законопроектів, спрямованих на зміну Бюджетного кодексу, Податкового кодексу і, власне кажучи, те, що відображено в законі України про державний бюджет».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua