Арсеній Яценюк: Одна із політичних ідей Кремля полягала в економічній блокаді України
вівторок, 30 грудня 2014, 17:36

Будь-які рішення, які приймаються Російською Федерацією щодо України, мають політичний характер. І одна із політичних ідей Кремля полягала в економічній блокаді України.

Про це заявив Прем’єр-міністр України, лідер Політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час підсумкової прес-конференції 30 грудня 2014 року.

«Будь-які рішення, які приймаються в наших двосторонніх відносинах, якщо їх можна назвати відносинами, Кремль приймає тільки через політичну призму. Якою була ідея Кремля? Це, звичайно, здійснити енергетичну блокаду України. Це все починалося ще з газових угод, коли вони нас відімкнули від газу і думали: замерзнуть», - заявив лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк.

За його словами, у Російській Федерації були переконані, що Україна не здатна оборонятися: «Абсолютно було зрозуміло, що вони думали про те, що ми не підемо в суд – ми пішли в суд, що ми не будемо позиватися проти російського «Газпрому» в Стокгольмі – ми подали цей позов, що ми не подамо позов про перегляд транзиту з Росією і що ми погодимося під тиском на умови, які лідер сусідньої північної держави публічно запропонував щодо постачання на газ, - зазначив Арсеній Яценюк. - Російський менталітет передбачає те, що якщо ти гнешся -  тебе гнуть, якщо ти ламаєшся – тебе точно поламають. Якщо ти стоїш – з тобою будуть розмовляти. Тому ми прийняли рішення встати».

Він наголосив, що таке рішення Україна прийняла незважаючи на надвисокі ризики: «Якщо б ми не отримали реверс газу, на що сподівалася Росія, ну, то дрова були би найбільш популярним товаром в Україні. Але якщо б ми здалися, ми б програли так, що важко було би навіть уявити, як далі було б будувати енергетичну політику країни».

Але політика українського Уряду і позиція керівництва держави загалом разом з європейськими партнерами дозволила здійснити низку кроків. Зокрема, було диверсифіковано постачання газу – Україна перейшла на 60% на постачання газу з Європейського Союзу.

Крім того, вдалося добитися суттєвого зниження ціни на газ завдяки його постачанню з країн ЄС. Було підписано трьохсторонню угоду, де Європа стала частиною угоди із постачанню газу, і таким чином вдалося збалансувати газовий ринок України.  «Зекономили до мільярда доларів на різниці ціни між російською ціною і ціною Європейського Союзу, країн-членів Європейського Союзу», - зазначив Прем’єр-міністр та наголосив,  що зараз у нас в сховищах 11,7 мільярда кубічних метрів газу.

Крім того, Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд працює над унормуванням ситуації на ринку електроенергії. «Сьогодні в Брюсселі підписується угода з компанією «Вестін Хаус» щодо збільшення обсягів постачання ядерного палива на українські атомні електростанції. Це також диверсифікація. Якщо у нас раніше була тотальна залежність тільки від «Росатома», то зараз ми диверсифікуємося», - відзначив Прем’єр-міністр.

Він наголосив, що зараз основна проблема на ринку електроенергії впирається у «блокування російськими терористами постачання вугілля, нашого українського вугілля, яке видобувається на українських шахтах, якого накоптилося майже 4 мільйона тонн на територіях, які тимчасово підконтрольні російським терористам, на українські ТЕС».

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз ведуться переговори між «Укрінтеренерго» та «Інтер РАО» переговори про укладання додаткового прямого контракту щодо імпорту електроенергії. «Були спроби засунути прокладку в імпорті електричної енергії. Саме тому Уряд прийняв рішення пряме, щоб ні в кого руки не чесалися, підписувати договори виключно прямі на імпорт електричної енергії, публічно прямі договори між державними компаніями», - наголосив Глава Уряду.

Він зазначив, що Уряд продовжуватиме працювати над тим, щоб збільшувати власний енергетичний потенціал: «Я дуже хочу взагалі-то, щоб Україна була експортером електричної енергії, як вона завжди була, в тому числі експортером до країн-членів Європейського Союзу».

Прем’єр-міністр також поінформував, що станом на сьогодні Україна нарешті має плюсовий баланс обсягу спожитого та видобутого вугілля. «Плюс 10 тисяч тонн щоденно. Тобто, ми дещо накопичили на складах вугілля, 1,4 мільйона тонн зараз накопичені, - зазначив він та для порівняння додав він, ця цифра у минулому році становила 3,4 мільйона тонн. - Але поетапно ми відновлюємо процес постачання вугілля і як тимчасовий захід сподіваюсь на укладання публічного і прозорого контракту між державними компаніями України і державними компаніями Росії за ціною, яка не повинна бути вища, ніж ціна внутрішньої української теплової енергетики».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua