Дискредитація депутата від «Народного фронту» – спроба зірвати добудову двох енергоблоків на ХАЕС, - заява прес-служби
вівторок, 30 грудня 2014, 19:17

Спроба дискредитації народного депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка має на меті вплив на ринок атомної енергетики України з боку Російської Федерації, зокрема зірвати домовленості про добудову 3-го та 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Як відомо, раніше добудова двох енергоблоків на ХАЕС планувалася за участі російської компанії.  Проте  з боку РФ за кілька років нічого не було зроблено, процес добудови гальмувався і саботувався.  Сьогодні, коли Росія робить все можливе, аби створити в Україні кризу енергоносіїв через припинення постачання газу, це питання є проблемою національної безпеки, оскільки такі енергоблоки сьогодні критично необхідні енергосистемі України. 

Саме тому  українська сторона ухвалила рішення щодо пошуку іншого партнера. Таким партнером було обрано чеську компанію Skoda JS -  традиційного постачальника для модернізації реакторних установок всіх атомних енергоблоків, які експлуатуються в України з середини 1990 років. Вона не є підконтрольною росіянам. 

Після того, як було завершено процедуру пошуку потенційного партнера  (виробника обладнання для реакторних установок) і були досягнуті попередні домовленості, підписаний меморандум з цього питання,  з боку РФ почалася кампанія з дискредитації з метою зірвати ці домовленості.

Очевидно, не випадково, що ця інформація з`явилася у чеському виданні, яке займає виразну проросійську позицію. 

Окремо варто зазначити, що Україна продовжує програму диверсифікації постачання ядерного палива для українських АЕС. Сьогодні Україна підписала додаткову угоду до чинного контракту з американською компанією «ВестінгХауз», яка передбачає розширення обсягів співробітництва. Все це дає підстави вважати, що дискредитаційна кампанія проти депутата з проурядової фракції Миколи Мартиненка є провокацією з боку РФ з метою недопущення диверсифікації на ринку атомної енергетики задля подальшої залежності від російських енергоносіїв.

Як відомо, уряд Арсенія Яценюка заявив курс на диверсифікацію енергоносіїв заради енергетичної незалежності України. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua