Уряд вдосконалюватиме механізми надання допомоги жителям Луганської та Донецької областей
вівторок, 30 грудня 2014, 19:24

Уряд вдосконалюватиме механізми надання допомоги жителям Луганської та Донецької областей. Про це йшлося на прес-конференції Прем’єр-міністра України, лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка 30 грудня. Зокрема, потребує вдосконалення система реєстрації і обліку громадян, які переїхали з територій, де орудують терористи.

На сьогодні  823 тисячі осіб зареєстровані як внутрішньо переміщені, з яких  617 тисяч переселені і отримали умови для проживання. На допомогу переселенцям витрачено 328 мільйонів гривень – непрацездатні в місяць отримують 884 гривні, працездатні - 442 гривні. Загалом за працевлаштуванням звернулося 30 тисяч громадян. З них 5 тисяч працевлаштовано і 20 тисячам присвоєно статус безробітного.

Тут виникає «невеличке питання»: понад 800 тисяч зареєструвалося, 617 проживають, а тільки 30 звернулися до відповідних соціальних органів за працевлаштуванням.

«Подивившись на ці цифри, треба чесно сказати: у нас немає 820 тисяч переселенців. У нас є 820 тисяч, які виїхали, але частина з цих людей отримали пенсії, до речі, на пенсії ми вже витратили 2,4 мільярда гривень, і повернулися назад. Це є пенсійний соціальний туризм», - резюмував  Прем’єр-міністр.

Тож  необхідно «вдосконалювати систему реєстрації і обліку громадян», однак кінцевою метою є створення умов для повернення цих громадян в рідні домівки.

«Наша мета – прибрати російських терористів з Донецька і Луганська і зробити все для того, щоб повернути громадян, які втекли, тому що їх там залякали, з них хотіли зробити заручників, щоб повернути їх до своїх домівок», - розповів Арсеній Яцненюк.

Скільки коштів потрібно на відновлення Луганської та Донецької областей  наразі обрахувати не можливо: «До того моменту, доки ми не відновимо контроль над територіями і не пошлемо туди експертів і фахівців, які зможуть оцінити реальний розвал інфраструктури, цифри не буде».

Прем’єр-міністр наголосив, що  газ та електроенергію для цих регіонів постачатимуть, бо «ми не можемо спровокувати там гуманітарну катастрофу».

«Якщо відключити газ і електроенергію, люди позамерзають і повмирають. Ми не можемо це зробити. Але ті суми коштів, які зарезервовані Урядом на виплату пенсій, пільг, дотацій, на захищені і незахищені статті по видаткам місцевих бюджетів по Донецькій і Луганській областях на тих територіях, які ми тимчасово не контролюємо, будуть зменшені на вартість газу і електричної енергії. Мені здається, що це справедливо», - зазначив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua