Арсеній Яценюк про податкову реформу: Тепер великий бізнес не зможе ховати свої прибутки в офшорах
вівторок, 30 грудня 2014, 19:42

Завдяки податковій реформі великий бізнес не зможе ховати свої прибутки в офшорних зонах, а підприємства отримають реальні стимули для детінізації заробітної плати. По це заявив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час прес-конференції 30 грудня 2014 року.

Коментуючи зміни податкового законодавства, Арсеній Яценюк наголосив, що було суттєво скорочено кількість податків  - з 22 до 9. Введено «мораторій на проведення перевірок для малого і середнього бізнесу і двократно зменшено оподаткування для малих підприємців».  Що ж до оподаткування великих компаній, то «не дивлячись на суттєвий супротив, який був як у попередньому Парламенті, так і в цьому, ми залишили трьохкратне збільшення ставок по оподаткуванню по ренті на нафту, газ, газовий конденсат».

«Також ми концептуально і повністю змінили закон про трансфертне ціноутворення, - зазначив  Арсеній Яценюк. - Тобто, тепер великий бізнес не зможе ховати свої прибутки в офшорних зонах, і всі пов’язані компанії будуть прозорі, як на долоні, обліковуватися і платити податок на прибуток».

Надзвичайно важливий крок, який був проведений Урядом, - це реформа єдиного соціального внеску, - наголосив Арсеній Яценюк. Зокрема, визначено 4 критерії для підприємств, які дають змогу зменшити розмір ЄСВ з 41%, який є чинним, до 16,4%, який передбачений законом. Перший критерій – підприємство повинне збільшити в 2,5 раза розмір середньої заробітної платні в порівнянні з минулим роком. Другий – така заробітна платня повинна бути не менша, ніж 3 мінімальні заробітні плати. Третій – загальний ріст кожної окремо взятої заробітної плати повинен складати не менше 30%. Четвертий - середній платіж на одну застраховану особу повинен бути не менше 700 гривень.

«Якщо підприємство детінізовує заробітну платню і починає платити більше, ніж воно платило в 2013 році, воно тоді перестає платити в конвертах і в нього є мотивація, оскільки воно втричі менше платить податку, ніж платило у 2013 році», - наголосив Арсеній Яценюк.

Водночас запроваджується так званий податок на розкіш, одним з елементів якого є оподаткування дорогих автомобілів: об’ємом двигуна понад 3 тисячі кубічних сантиметрів і до 5 років від дати виготовлення. Також оподатковуються доходи від ювелірних виробів під час клеймування. Введено і оподаткування пасивних доходів.

«Хто отримує пасивні доходи? Це проценти, дивіденди, роялті, різного роду доходи від купівлі-продажу акцій. Явно не прості громадяни. Це отримують ті люди, які мають значні кошти, які мають значні капітали, і які зобов’язані платити податки, - наголосив Арсеній Яценюк. - Ми встановили однакову ставку по оподаткуванню пасивних доходів - 20%. І всі ті, хто заробляють, всі повинні, тим більше в такий складний період часу для держави, поділитися і заплатити так, як це передбачено законом».

Податок на нерухомість теж платитимуть більш заможні люди, тільки ті, хто має квартири понад 60 квадратних метрів та будинки понад 120 квадратних метрів.

 «Ми рухаємося до Європейського Союзу, і в Європейському Союзі, як, в принципі, у всіх розвинутих країнах світу, всі платять податок з нерухомості. Для того, щоб захистити найбільш незахищені верстви населення і ввести мінімальний стандарт, який не підлягає оподаткуванню, Урядом запроваджено оподаткування нерухомості, це 24 гривні на квадратний метр, але тільки по квартирах понад 60 квадратних метрів і по житлових будинках понад 120 квадратних метрів», -пояснив Арсеній Яценюк.

Водночас Прем’єр-міністр України повідомив, що «Уряду дано доручення розробити додатковий законопроект щодо оподаткування предметів розкоші».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua