Реформи Уряду у сфері АПК дадуть економічний ефект на рівні 10 мільярдів, - Валерій Лунченко
вівторок, 13 січня 2015, 17:06

Уряд розпочав довгоочікувані реформи в аграрному секторі, передбачивши відповідні заходи у Державному бюджеті на 2015 рік та інших законодавчих ініціативах. 

Про це заявив член фракції «Народний фронт», секретар Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Лунченко. 

«Зокрема, це скасування обов'язкової сертифікації якості зерна та послуг зерносховищ; ліквідація системи регіональних ресурсів зерна; скорочення переліку об'єктів державного цінового регулювання; ліквідація Держзембанку і Держсільгоспінспекції; удосконалення спецрежиму акумулювання ПДВ», - сказав він. 

«Як наслідок, аграрний бізнес звільнився від значної частини обмежень, корупційних поборів та чиновницького свавілля. Уже ці та заплановані на найближчий час дерегулюючі заходи Уряду, за оцінками експертів, дадуть економічний ефект для галузі на рівні 10 млрд грн», - додав народний депутат. 

Крім того, Валерій Лунченко нагадав, що влітку 2014 року було прийнято законодавчі зміни про скасування дозвільних документів і процедур, які відсутні в країнах ЄС, а також щодо гармонізації законодавства в частині обігу і контролю харчових продуктів.  

«Завдяки ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС та запровадження на 2015 рік односторонніх преференцій, українські виробники і експортери отримали квоти на поставки в Євросоюз тваринницької та рослинницької продукції, а тим самим значно розширили ринки збуту», - сказав він.  

«Таким чином, в аграрному секторі нарешті почалися довгоочікувані реформи і зміни. Їх подальший напрям і конкретизований зміст чітко визначені в коаліційній угоді та програмі діяльності Кабміну, а результати стануть відчутними в уже найближчій перспективі», - підкреслив Валерій Лунченко. 

За його словами, в бюджеті також передбачене скорочення в 11 разів видатків на утримання держапарату в галузі АПК.

«Збережено пільговий режим оподаткування аграріїв, який є визначальним для галузі. Практично збережено рівень бюджетної підтримки через Аграрний фонд, що дасть змогу сільгоспвиробникам реалізувати державі своєї продукції на суму понад 1,4 млрд грн», - сказав народний депутат. 

«Стосовно тваринництва, Урядом внесено законопроект №1548, яким пропонується зняти існуючі обмеження та розширити обсяги підтримки малих і середніх виробників. Зокрема, планується запровадити 50% відшкодування вартості будівництва і реконструкції комплексів для утримання худоби і птиці, а також зберегти 30% відшкодування вартості закупівлі техніки і обладнання для сільгоспвиробництва», - зазначив Лунченко.  

Він підкреслив, що на аграрний сектор також позитивно вплине скорочення кількості податків, дерегуляція і зменшення кількості контролюючих органів, подальше запровадження нормативів і стандартів ЄС.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua