Арсеній Яценюк: Уряд США прийняв рішення про надання Україні 2 мільярдів доларів кредитних гарантій
вівторок, 13 січня 2015, 18:14

Уряд Сполучених Штатів Америки прийняв рішення про надання Україні 2 мільярдів доларів кредитних гарантій, за тією ж моделлю, як у травні 2014 року. Про це на прес-конференції у вівторок, 13 січня, повідомив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

 «Уряд США сказав про повний прогрес української влади у цілій низці напрямків, в тому числі й заходах по боротьбі з корупцією, і в повній реформі енергетичного сектору – це стосується в першу чергу «Нафтогазу», і в відновленні фінансової системи, покращенні бізнес-середовища, зокрема завдяки останнім законам, ухваленим в українському Парламенті, і в поверненні фінансової стабільності», - зазначив Арсеній Яценюк.

У першому півріччі 2015-го буде виділений 1 мільярд доларів, решта коштів - у другому півріччі.

Глава Уряду підкреслив, що кошти будуть виділені за умови програми Міжнародного валютного фонду: «Як правило, модель фінансової підтримки України будується за принципом, коли МВФ дає свою частину, інші контрибутори також дають свою частину».

Кошти, які отримує Україна в рамках макрофінансової допомоги, наголосив Прем’єр-міністр, «не йдуть на зарплату військовослужбовцям, фінансування армії, виплату пенсій»: «Із цим ми повинні справлятися самі. Це завдання країни – зробити так, щоб бюджет був збалансований, щоб профінансувати ці неймовірні військові витрати, які ми сьогодні несемо. Тому що хтось думає, що це дуже просто – що ми взяли кредити і потратили на пенсії, зарплати, нове військове озброєння. Під це ніхто не дає кредитів».

Основана мета макрофінансової допомоги – це, за словами Арсенія Яценюка, «відновити фінансову стабільність в Україні і довіру ринків до України, поповнити золотовалютні резерви Національного банку, щоб стабілізувати валюто-обмінний курс»: «Основна мета - щоб ті депозити, які люди познімали і частину з них поховали в сейфи банків, піднялися зі сховищ банків назад, були влиті в банківський сектор, і ми крок за кроком виходили з цієї ситуації».

Арсеній Яценюк також повідомив, що загальний обсяг виплат України за кредитами в поточному році становить 11 мільярдів доларів: «І це тільки прямих виплат, які не ми брали».

Він нагадав, що в минулому році Україна отримала 9 мільярдів доларів допомоги МВФ, а виплатила за боргами 14 мільярдів доларів.

Щодо загального боргу України, Арсеній Яценюк нагадав, що коли він в минулому році став Главою Уряду, в України було 73 мільярда доларів боргів: «Станом на сьогоднішню дату у нас та сама сума зовнішнього боргу країни в доларах. Об'єктивно, що в гривнях вона змінилася, тому що з втратою 20% економіки країни курс змінився. Але загальна сума зовнішнього боргу країни, яка була деномінована в доларах США, за рік під час цього Уряду не змінилася».

Стосовно програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом, Глава Уряду нагадав, що місія МВФ перебуває в Києві: «Ми працюємо в щоденному режимі. Є низка важливих питань, які треба далі обговорювати. Але я відзначаю прогрес у наших двосторонніх переговорах. 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua