Антикорупційне бюро має довести резонансні справи до суду, - Тетяна Чорновол
середа, 14 січня 2015, 15:35

Новостворюване Антикорупційне бюро має стати дієвим органом, щоб довести до кінця резонансні корупційні справи. 

Про це заявила народний депутат «Народного фронту», колишній уповноважений при Кабінеті Міністрів з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол. 

«Є великий перелік силових органів, які займаються розслідуваннями. У нас це роблять і МВС, і Генпрокурора. Хотілося б, щоб вони більше розслідували», - сказала вона. 

«Я трохи більше знаю кухню МВС. Є цілий перелік класно розслідуваних справ, які на якомусь етапі були передані до ГПУ і чомусь воно там все заморозилось. Тому з цієї точки зору мені дуже хотілось би, що прокуратура запрацювала», - наголосила народний депутат. 

Тетяна Чорновол зазначила, що є багато ризиків, які стосуються Антикорупційного бюро. 

«Можливо, треба, щоб була конкуренція між структурами, щоб їх теж розслідували і ГПУ, і МВС, і бюро. Щоб всі корупційні справи не передавалися в одне бюро», - сказала вона. 

«Другий момент, який мене бентежить, це термін призначення керівника Національного антикорупційного бюро. Спочатку у нас було дев’ять, потім погодились на сім років. Насправді це надзвичайно великий термін», - наголосила народний депутат. 

За її словами, особи, які наполягали на довгостроковому терміні повноважень очільника бюро,  аргументували це тим, що таким чином треба захистити керівника бюро від політичного тиску. 

«Мовляв, йому не будуть погрожувати, що ти будеш звільнений, якщо будеш торкатись розслідування цієї теми. Натомість ця людина начебто зможе чесно працювати і розслідувати корупційні справи. Я трохи незгода, бо я не думаю, що Ярема б злякався якихось погроз, якби його лякали. Я знаю, що він людина, яка нічого не боїться, але чомусь жаги розслідувати у прокуратурі справи до кінця у нього немає», - додала представник «Народного фронту». 

Тетяна Чорновол також прокоментувала можливість призначення на посаду керівника Антикорупційного бюро іноземця. 

«Є аргументи  «за», і є аргументи «проти». Звичайно, на початку це дасть якийсь ефект, але у що ми перетворюємо українську націю? Як вона братиме на себе відповідальність, якщо ми звикнемо до того, що замість нас все робитимуть іноземці?», - сказала народний депутат.

Вона зазначила,  що хотіла б бачити на цій посаді або іноземця українського походження за прикладом Міністра фінансів Наталії Яресько, або когось із українських громадян, які «перебувають поза системою і на яких тяжко натиснути».

Як відомо, 12 січня почався конкурс з обрання директора Антикорупційного бюро. Прийом заявок від кандидатів триватиме 30 днів.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua