Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту ухвалити нову редакцію закону про порядок скликання зборів акціонерів усіх компаній з державною часткою власності «50% плюс 1»
середа, 21 січня 2015, 14:41

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» доручив невідкладно внести до Верховної Ради України проект закону про порядок скликання зборів акціонерів у всіх компаніях, державна частка яких становить «50% плюс 1», і звернувся до Парламенту підтримати цей законопроект. Про це він заявив на засіданні Уряду в середу, 21 січня.

Арсеній Яценюк нагадав, що  Верховна Рада України «робила спробу допомогти скликати збори в компаніях, де є державна частка»: «На превеликий жаль, ця спроба не така вдала, тому що ухвалений закон не розповсюджується на компанію «Укрнафта».

Уряд України підготував проект закону, який дасть можливість українській державі скликати збори акціонерів у всіх компаніях, де є державна частка 50 плюс 1.

Більш того, як підкреслив Глава Уряду, в цьому проекті закону передбачений механізм отримання дивідендів. Він нагадав, що два з половиною місяця тому Уряд України скликав збори компанії «Укрнафта», і  рішенням загальних зборів акціонерів цієї компанії розподілені дивіденди розміром 1,7 мільярда гривень: «Ми очікуємо від менеджменту компанії виконання цього рішення загальних зборів акціонерів».

Глава Уряду повідомив, що до нього надійшла офіційна нотифікація від акціонерів компанії «Укрнафта» про те, що недержавні акціонери цієї компанії вимагають від України компенсації збитків у розмірі 5 мільярдів доларів США.

«Саме тому я даю доручення невідкладно подати проект закону про порядок скликання зборів акціонерів до Парламенту», - наголосив Прем’єр-міністр.

Він звернувся до членів Парламенту «не поспіхом, а спокійно проголосувати закон і дати можливість Уряду виконувати свою функцію по контролю над державними компаніями або над компаніями, де є державна частка».

Окрім того, Арсеній Яценюк доручив Державній фіскальній службі вжити заходів для стягнення всіх податків і зборів з компаній, де є державна частка, в тому числі рент.

Глава Уряду також звернувся до Національної акціонерної компанії НАК «Нафтогаз України» як акціонера компанії «Укрнафта» разом із Міністерством юстиції невідкладно підготувати заперечення на позов недержавних акціонерів компанії «Укрнафта».

«Повторюю доручення, яке вже було видано письмово, - скликати загальні збори акціонерів «Укрнафти». Питання порядку денного – в тому числі зміна менеджменту компанії», - наголосив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua