Україна завжди буде солідарна з міжнародною спільнотою в оцінках Голокосту і недопущенні повторення таких злочинів, - В'ячеслав Кириленко
понеділок, 26 січня 2015, 22:40

Напередодні міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту 27 січня Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури України, представник «Народного фронту в Уряді В’ячеслав Кириленко взяв участь у відкритті виставки «Концтабір Аушвіц – український вимір» в Національному музеї історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Вона присвячена українським в’язням найбільшого концентраційного табору нацистської Німеччини і тих, хто його визволяв у 1945 році в складі Першого українського фронту. У заході також взяли участь директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, директор Інституту історії України НАН України Валерій Смолій, генеральний директор Національного музею історії Великої Вітчизняної війни Іван Ковальчук.

В’ячеслав Кириленко наголосив, що Україна завжди буде солідарна з оцінками Голокосту, даними світовим співтовариством, та виконуватиме всі міжнародні рішення й рекомендації з ушанування пам’яті загиблих, засудження цього злочину та недопущення таких трагедій у майбутньому.  

Віце-прем’єр-міністр закликав вшанувати  пам'ять понад мільйона загиблих у концтаборі Аушвіц, а також вивчати свідчення тих, хто вижив у жахливих обставинах нацистського режиму. В’ячеслав Кириленко також нагадав про праведників світу, серед яких – митрополит Андрей Шептицький, отець Омелян Ковч та інші українці, які рятували євреїв від знищення, інколи ціною власного життя.

В’ячеслав Кириленко також відзначив спільність в історії української та єврейської націй, адже обидві понесли великі втрати від геноциду. Урядовець подякував Ізраїлю за міжнародну допомогу під час конфлікту на Сході Україні.

Під час меморіального вечора «6 мільйонів сердець», присвяченого пам’яті жертв Голокосту, В’ячеслав Кириленко наголосив, що представники різних національностей живуть на українській землі у злагоді і взаєморозумінні та мають рівні права і можливості для розвитку.

«Українська влада докладе всіх зусиль, щоб в Україні був мир і щоб представники всіх національностей і надалі бачили в Україні свій дім», - сказав В’ячеслав Кириленко. Водночас, Віце-прем’єр закликав міжнародну спільноту висловити солідарність з українським народом і підтримати українців, які протистоять тероризму і агресії на сході власної країни. 

 

Довідково

На виставці «Концтабір Аушвіц – український вимір»  представлено колекцію з фондів Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, із залученням матеріалів Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м. Дніпропетровськ).

Серед експонатів - малюнки, ескізи та графіка художника 1-го Українського фронту київського єврея Зіновія Толкачова, який один із перших побачив Аушвіц після визволення. Вражений нацистськими злочинами, художник створив графічні серії «Освенцим» та «Квіти Освенцима».

Відвідувачі зможуть побачити документальні матеріали учасників визволення Аушвіца та його в'язнів: військовополонених, учасників українського визвольного руху, остарбайтерів, євреїв з України, колишніх малолітніх в’язнів.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua