Пам'ять про минуле є запорукою майбутнього, – Арсеній Яценюк у 70-ту річницю пам'яті жертв Голокосту
вівторок, 27 січня 2015, 13:21

У вівторок, 27 січня, у 70-ті роковини пам'яті жертв Голокосту, Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк відвідав відкриту вчора виставку «Концтабір Аушвіц – український вимір» у Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої вітчизняної війни 1941-1945 років».

Арсеній Яценюк підкреслив, що цього дня 70 років тому бійці з Львівської та Житомирської дивізій у  складі Першого українського фронту звільнили від нацистів Аушвіц – «один із найжахливіших таборів Другої світової війни, де мільйони наших побратимів-євреїв були закатовані».

Він наголосив, що понад 6 мільйонів євреїв стали жертвами Голокосту: «І це той жахливий урок історії, який повинен стати основою для будівництва майбутнього. Ніколи не допустити знущання над людиною, зробити все для того, щоб зберегти мир і покарати винних».

«Ми разом знищили нацизм. І все, що буде посягати на людську гідність і людське життя, повинне бути знищене. Наша пам'ять, наша спільна повага і скорбота до тих мільйонів, які стали жертвами Голокосту, до мільйонів євреїв, мільйонів українців, які стали жертвами нацизму і сталінізму, повинна стати запорукою сильної держави, об'єднаної нації і сильного майбутнього для України», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Ще раз схиляю голову перед мільйонами жертв Голокосту. І ще раз відзначаємо звитягу українських вояків, які звільняли Аушвіц і які боролися з нацизмом», - сказав він.

Арсеній Яценюк назвав неприпустимими спроби ревізіонізму Другої світової війни, які є сьогодні, та заяви «що і без України Росія перемогла б у Другій світовій війні»: «Мільйони українців пліч-о-пліч з іншими народами боролися з нацизмом. І ми вимагаємо шанувати історію, шанувати тих, хто знищили чуму в Європі».

Під час відвідування експозиції екскурсовод звернула увагу Прем’єр-міністра на фотографію Петра Мірчука. Арсеній Яценюк розповів, що це його родич по батьковій лінії: «Три роки він був в нацистському таборі Аушвіц. Український історик, борець за українську незалежність».

Глава Уряду залишив запис у Книзі почесних відвідувачів: «Пам'ять про минуле є запорукою майбутнього».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua