«Народний фронт» закликає парламент підтримати закон про добровільне об`єднання територіальних громад
понеділок, 2 лютого 2015, 02:00

Фракція «Народний фронт» наполягає на ухваленні законопроекту «Про добровільне об`єднання територіальних громад», що дозволить сформувати самодостатні територіальні громади, які матимуть фінансові, матеріальні ресурси та ефективну соціальну інфраструктуру.

Про це заявили народні депутати, члени Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіонального розвитку та місцевого самоврядування Олена Ледовських, Микола Федорук, Олена Бойко та Андрій Река.

За їх словами, для законодавчого і фінансового забезпечення децентралізації влади важливо провести реформи державного управління та місцевого самоврядування.

Представники «Народного фронту» наголошують, що наразі нагальним є прийняття законопроекту №0915 «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який створений з метою законодавчого регулювання процесу добровільного об’єднання територіальних громад.

За словами керівника робочої групи Миколи Федорука, метою проекту закону є «встановлення порядку об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання державної підтримки об’єднаним територіальним громадам, створення правових умов та можливостей для укрупнення шляхом добровільного об'єднання територіальних громад, формування дієздатних територіальних громад, створення передумов для удосконалення системи органів місцевого самоврядування на відповідній територіальній основі».

Профільний комітет вже опрацював поправки і зауваження до законопроекту та пропонує прийняти його у другому читанні та в цілому. 

У той же час депутати «Народного фронту» висловили занепокоєння, що Комітет відхилив статтю 12 законопроекту «Перспективний план об`єднання територіальних громад», а саме: вилучається програмний принцип такого об'єднання.

«Перспективний план є надзвичайно важливим для процесу об’єднання територіальних громад задля збереження та оптимізації інфраструктури, ресурсів тощо», - наголосила перший заступник голови Комітету Олена Ледовських.

«Крім того, громади, об`єднані відповідно до цього плану, матимуть підтримку держави. А добровільність такого об`єднання є невід’ємним правом територіальних громад, що задекларовано законопроектом», - сказала вона.

У свою чергу народний депутат Олена Бойко підкреслила, що «цей закон дозволить сформувати самодостатні територіальні громади, які б мали фінансові, матеріальні ресурси та ефективну соціальну інфраструктуру».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua