Вікторія Сюмар: Ми пропонуємо штрафи за пропаганду війни на телебаченні та радіо (відео)
понеділок, 2 лютого 2015, 16:20

Посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення сприятиме захисту інформаційного простору країни та дозволить попереджати випадки, коли в програмах та передачах  лунають заклики до ворожнечі, ненависті, пропагують війну та державу-агресора.

Про це сьогодні заявила заступник голови фракції  «Народний фронт»,  Голова Комітету з питань свободи слова та інформації  Вікторія Сюмар, коментуючи законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» (№ 1889) від 30 січня 2015 року.

Автор законопроекту пропонує низку суттєвих змін до законів про телебачення і радіомовлення, про Нацраду, Кодексу адміністративного судочинства,  в тому числі накладати штрафи за кожне виявлене порушення.

У Пояснювальній записці законопроекту № 1889 зазначено, що наявна система санкцій не дозволяє оперативно реагувати на виявлені порушення.  Тому законопроект пропонує  прозору систему нарахування штрафів і порядок застосування фінансових санкцій.

«Ми даємо можливість Національній раді з питань телебачення та радіомовлення накладати штрафи у випадку кричущих  порушень, які  збурюють суспільство. Тому що діяти в інший спосіб - це фактично шлях  відбору ліцензій. Ми жодним чином не можемо давати Національній Раді цей шлях, оскільки це припиняє  роботу телерадіоорганізацій і потім  вони фактично не можуть повернутися до своєї роботи. Ми пропонуємо робити це лише через суд», - заявила Сюмар.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації зазначила, що штрафи - це абсолютно європейська норма.

«Штрафи в розмірі 5, 10 і 15% від суми ліцензійного збору - це абсолютно невеликі суми. Це порядку 40 тисяч гривень за порушення,  але це нормально, бо це дає можливість іти простішим шляхом. Наприклад, виявилось порушення, що є ця персона «нон ґрата», яку пустили не переглянувши ефір,  - штраф і не має підстав для позбавлення ліцензій», - зазначила народний депутат.

Вікторія Сюмар також наголосила, що необхідно надати Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, яку вибирає парламент і президент, можливість бути ефективною.

«У нас в деяких  ОДТРК на Сході таке діється в ефірі,  що просто на жодну голову не налазить,  коли за кошти платників податків ми пропагуємо сепаратистів і терористів. Це не є нормальним», - резюмувала Голова Комітету з питань свободи слова та інформації.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua