Деякі зміни до закону про Національне антикорупційне бюро є антиконституційними та можуть зірвати обрання директора НАБ, - Георгій Логвинський
вівторок, 3 лютого 2015, 19:20

Фракція «Народний фронт» одноголосно підтримує створення в Україні Національного антикорупційного бюро, проте зміни до відповідного закону, які сьогодні намагалися внести, містять кілька антиконституційних норм. 

Про це заявив член фракції «Народний фронт», заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій Логвинський. 

Так, за словами народного депутата, як мінімум три норми цього законопроекту порушують Конституцію України та міжнародні договори, зокрема Європейську конвенцію з прав людини, яка після ратифікації нашою державою має вищу юридичну силу. 

«Кожен закон має бути передбачуваним та зрозумілим. На даний час склалася наступна ситуація. Наразі триває конкурс з обрання директора антикорупційного бюро, який відбувається на умовах, що були офіційно оприлюднені. Вже подано сто пакетів документів від кандидатів, конкурс закінчиться за кільки днів. Це означає, якщо зараз внести зміни до цього закону, то конкурс фактично буде зірвано, або навіть якщо цього не станеться, то ці кандидати мають право оскаржити обрання директора НАБ в Конституційному чи іншому суді. І тоді виникнуть сумніви щодо будь-якого обраного директора НАБ», - підкреслив народний депутат. 

По-друге, як зазначив Георгій Логвинський, деякі пункти законопроекту №1660-д суперечать чинній законодавчій нормі, що скорочення прав і свобод громадян на право власності передбачено виключно за рішенням суду. «Це ще одне порушення принципових норм і прав, які існують», - додав нардеп. 

По-третє, за його словами, цим законопроектом порушується норма, що будь-яка відповідальність встановлюється індивідуально, тобто жодна особа не може відповідати за будь-які порушення (кримінальні, адміністративні тощо), які скоїла інша особа.

Георгій Логвинський пояснив, що стаття 61 цього законопроекту передбачає, що у разі, якщо хтось скоїв корупційне правопорушення, то за цей вчинок власним майном будуть відповідати також близькі та пов’язані особи. 

«Більше того, цей закон розширює межі терміну пов’язані особи, що дає можливість для маніпулювання», - підкреслив Георгій Логвинський. 

На думку народного депутата, ухвалення законопроекту №1660-д  з такими нормами дасть право опозиції або іншій людині звернутись до Конституційного суду, а також не дасть на даний момент обрати директора Національного антикорупційного бюро, яке вкрай потрібне. 

«Я вважаю, що це було навмисно зроблено з метою затягування процесу та побудування системи, в якій бюро буде працювати на певних власників», - заявив Логвинський.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua