Арсеній Яценюк доручив максимально збільшити обсяги прокачки реверсного газу (відео)
середа, 4 лютого 2015, 13:56

Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк доручив Міненерго та НАК «Нафтогаз України» закачати у сховища максимум газу з ЄС за найнижчою ціною літнього періоду та максимально збільшити обсяги прокачки реверсного газу, аби й далі скорочувати частку російського газу в українському енергетичному балансі.

Про це Глава Уряду заявив на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 4 лютого.  

Арсеній Яценюк нагадав, що в червні минулого року Уряд України «не пішов на підписання фіксованої ціни на газ з Російською Федерацією», на якій наполягала російська сторона. «Я тоді відмовився від підписання стабільної ціни, яка були вигідна Росії - 485 доларів», - підкреслив він, нагадавши, що потім Росія запропонувала ціну в 385 доларів США.

«Завдяки тому, що Україна разом з Європейським Союзом відстояла свої позиції на рівні тристоронньої угоди між ЄС, Україною і Росією щодо тимчасового постачання газу, ціна на газ в цьому кварталі не 500, не 385, а вже 329 доларів», - наголосив Прем’єр-міністр.

Тепер, підкреслив він, Україна очікує ціну на природний газ від європейських партнерів на літній сезон -  другий і частину третього кварталу 2015 року – від 250 до 300 доларів США.

Глава Уряду дав доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості України разом із НАК «Нафтогаз України» у літній період закачати максимум газу в українські газові сховища за найнижчою ціною: «Падіння цін на нафту дає нам можливість скористатися позитивною ринковою кон’юнктурою і не переплачувати Росії, як ми не переплачуємо вже протягом останнього року».

«Дотації для Росії завершені. Ми працюємо тільки на ринкових умовах і виконуємо свої контрактні зобов’язання. Дисконти хай залишають собі в Росії. Є ринкова ціна, і за ринковою ціною ми купуємо в першу чергу у наших європейських партнерів», – наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що раніше Україна закуповувала 5% газу в Європі, 95% – у Росії. За результатами минулого року 67% газу закуповується в ЄС, і тільки 33% - в РФ: «Вимагаю поетапне подальше скорочення частки російського газу в українському енергетичному балансі. Це і вигідніше, і ефективніше».

У рамках цього Арсеній Яценюк поставив технічне завдання максимально збільшити обсяги прокачки реверсного газу.

Глава Уряду повідомив, що 6 лютого до України прибуває Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Арсеній Яценюк нагадав, що Словаччина разом із Польщею та іншими країнами ЄС є однією з основних постачальників газу по реверсному потоку: «Із нашими словацькими друзями я буду проводити переговори щодо збільшення обсягів постачання газу європейськими шляхами до України. Це дешево і ефективно».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua