Уряд пропонує надавати статус учасника АТО тільки військовослужбовцям та прискорити цю процедуру – Арсеній Яценюк (відео)
середа, 4 лютого 2015, 14:21

Статус учасника бойових дій повинен надаватися виключно тим, хто зі зброєю в руках захищає Україну. «Це Міністерство оборони, тобто Збройні Сили України, Головне управління розвідки Міноборони , МВС, Державна прикордонна служба, Національна гвардія України, СБУ, Держспецзв'язку, Служба зовнішньої розвідки, Державна служба охорони, Служба з надзвичайних ситуацій, яка зараз вивозить людей із зони АТО, Пенітенціарна служба і Служба спецтранспорту - ті, які ремонтують шляхи й залізницю і під обстрілами російських терористів намагаються відновити інфраструктуру», - повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 4 лютого.

Кабінет Міністрів України пропонує не надавати статусу учасника антитерористичної операції цивільним особам, натомість удвічі збільшити платню для цивільних, які виконують свої функції в зоні АТО.

Уряд України, за словами Прем’єр-міністра, запропонує Верховні Раді «взагалі відмовитися від того, щоб надавати будь-яким цивільним, в тому числі й чиновникам, статус учасника бойових дій».

Водночас Арсеній Яценюк доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ разом із Міністерством соціальної політики і Міністерством фінансів передбачити двократне збільшення розміру заробітної платні для цивільних осіб, які знаходяться в зоні антитерористичної операції «і виконують цивільну функцію по забезпеченню Збройних Сил і Національної гвардії в боротьбі з російськими терористами»: «Тому, хто з цивільних виконує свою функцію в зоні антитерористичної операції, - двократне збільшення платні на час перебування в зоні АТО і виконання свої функцій».

Арсеній Яценюк також підкреслив, що процедура отримання статусу учасника бойових дій зараз «тривала через об'єктивні і суб'єктивні фактори».

Тому Уряд пропонує виносити на рівень комісії при Державній службі ветеранів та учасників АТО «виключно спірні питання щодо присвоєння статусу учасника бойових дій» та залишити функцію ведення єдиного державного реєстру учасників бойових дій.

Повноваження з присвоєння статусу учасника бойових дій військовослужбовцям і іншим відповідним категоріям, зазначив він, будуть передані комісіям, створеним в Міністерстві оборони та  інших силових і правоохоронних відомствах: «Це дасть можливість вдвічі скоротити термін проходження документів і термін присвоєння статусу учасника бойових дій нашим військовослужбовцям».

«Прошу всіх українців, які прийняли для себе найбільш відповідальне рішення  – взяти зброю в руки і захищати країну - вступати до лав Збройних Сил і Національної гвардії. Ті, хто є військовослужбовцями, беззаперечно підпадають під всі державні гарантії захисту громадян України, які захищають країну в регулярних військах, Національній гвардії і в інших правоохоронних органах», - підкреслив він.

«Для того, щоб отримати статус учасника бойових дій, пільги і гарантії від держави, треба в обов’язковому порядку вступити до лав або Збройних Сил, або Національної гвардії, щоб держава мала право надати відповідні гарантії кожному українцю, який воює за свою країну. Тому що воювати треба злагоджено, чітко і виключно в єдиному комплексі - коли всі знають, які команди виконують», - наголосив Арсеній Яценюк.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua