Вікторія Сюмар: Ухвалення закону про відкритість використання публічних коштів є абсолютно безпрецедентним для України (відео)
середа, 11 лютого 2015, 17:43

Закон про відкритість використання публічних коштів передбачає повну прозорість та доступність інформації про державні закупівлі, що відповідає європейській практиці та є абсолютно безпрецедентним для України.

Про це заявила заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, коментуючи сьогоднішнє прийняття у другому читанні та в цілому відповідного закону № 0949.

"Ця інформація (про державні закупівлі) буде у відкритому безкоштовному доступі для кожної людини. Будь-який громадянин України на одному сайті зможе знайти інформацію про те, хто, що і за скільки купив за бюджетні кошти, тобто за кошти платників податків", - сказала вона.

"Це відповідає європейській практиці та є абсолютно безпрецедентним для України. Нарешті, за допомогою одного кліка, можна буде зрозуміти, за якими цінами, наприклад, школа закуповує продукти чи нові парти для дітей, за скільки закуповуються газові та нафтові вишки, як це було, до речі, з так званими "вишками Бойка". Таким чином люди дуже легко зможуть побачити, де є елементи корупції і подати відповідні звернення. Бо якщо якійсь державний заклад купує капусту за 70 гривень, то є очевидним, що хтось на цьому заробляє. Всі ці речі відтепер можна буде відслідковувати", - пояснила народний депутат.

Вікторія Сюмар наголосила, що мова йде про мільярди гривень державного бюджету, інформація про які тепер буде відкритою.   

"Масштаби величезні. Виняток становить лише інформація, що є державною таємницею, наприклад, з оборонної галузі. Все решта буде відкрито. Наприклад, буде відомо, що купують міністерства, відомства, органи місцевого самоврядування, як витрачаються кошти на ремонт доріг та інше", - підкреслила представник "Народного фронту". 

Відповідальним за створення спеціального сайту, на якому буде оприлюднюватися вся інформація щодо витрат державних коштів, є Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Згідно з законом № 0949 такий сайт має бути створений протягом півроку після набуття документом чинності.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua