Розвиток науки є надзвичайно важливим для розвитку оборонного комплексу країни, - Лілія Гриневич (відео)
середа, 11 лютого 2015, 17:51

Наука є фактором, який формує конкурентоспроможність країни, а її розвиток є надзвичайно важливим для розвитку оборонного комплексу країни.

Про це заявила голова Комітету з питань науки і освіти, член фракції «Народний фронт» Лілія Гриневич, представляючи з трибуни Верховної Ради постанову про схвалення рекомендацій парламентських слухань «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави» (р. №2039 від 5 лютого 2015 року).

За відповідну постанову проголосувало 270 народних депутатів.

Лілія Гриневич зазначила, що ідеї, закладені в цих рекомендаціях парламентських слухань, мають на меті змінити наукове законодавство та впровадити дієві механізми фінансування науки. 

«Ми маємо впровадити механізми фінансування науки на користь збільшення грантового, а не базового фінансування, фінансувати не інститути, а, в першу чергу,  самі дослідження, які мають бути пріоритетними. Необхідна зміна системи управління науковою сферою», - наголосили народний депутат.

Голова профільного комітету звернула увагу на той факт, що сьогодні наша наука відірвана від економічних потреб держави.

«Ми не маємо законодавчої платформи, щоб перетворювати наукові дослідження у інновації. Натомість маємо безпрецедентний відтік інтелекту з країни. Як приклад, частка вчених в структурі зайнятості населення України становить ледве 0,5 %, при цьому протягом останніх 20 років вона зменшилася в 3,5 рази. Для порівняння у таких країнах, як Фінляндія, Данія, частка вчених в структурі населення становить 3-3,5 %», - зазначила вона.

Крім того, на думку Лілії Гриневич, розвиток науки є надзвичайно важливим для розвитку оборонного комплексу країни.

Так, за її словами, у тих країн, які мають належний рівень оборони, наукомісткість обороноздатності становить до 20 відсотків.

Парламентські слухання «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави» відбулися 2 липня 2014 року. В них взяло участь понад 500 учасників. Рекомендації включають заходи з питань розвитку науки, реформування науково-технічної сфери та імплементації стандартів європейського співтовариства. Вони відповідають статтям Угоди про асоціацію з ЄС та положенням Коаліційної угоди.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua