Арсеній Яценюк: Головна гарантія для України – можливість себе захистити
п’ятниця, 13 лютого 2015, 12:26

«Разом із нашими західними партнерами ми повинні зробити все, щоб підвищити військові можливості України – аби гарантувати, що Мінські домовленості будуть виконані Росією», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю CNN у четвер, 13 лютого.

Глава Уряду підкреслив, що Україні потрібні «реальні й відчутні гарантії, як виконати Мінські домовленості».

Він нагадав, що 1994 року Україна відмовилася від свого ядерного арсеналу за «сумнозвісним Будапештським меморандумом»: «Низка держав, в тому числі Росія, надали гарантії Україні щодо її територіальної цілісності та незалежності. І Росія порушила цю угоду, незаконно анексувала Крим, захопила частину незалежної країни – українську землю – і порушила свої міжнародні домовленості».

«Які гарантії є сьогодні для України? Підпис російського президента чи російських агентів?  Це не дасть нам жодних реальних гарантій. Найкраща гарантія – щоб Україна була стійкою й сильною країною, яка може себе захистити», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Це включатиме все, що покращить та збільшить військову потужність України, її економічну потужність та зробить Україну сильною державою», - наголосив він.

Відповідаючи на запитання щодо оцінки домовленостей, досягнутих у Мінську, Арсеній Яценюк підкреслив, що високо цінує зусилля Президента України Петра Порошенка, що «разом і за підтримки Канцлера Німеччини Ангели Меркель та Президента Франції Франсуа Олланда досягли тимчасового перемир’я»: «Це, можливо, зможе прокласти шлях до довгострокового миру».

Водночас він нагадав, що у вересні минулого року вже були підписані  Мінські домовленості: «Український Президент та Уряд зробили все, щоб виконати їх. Але Росія, як завжди, ці домовленості порушила».

«Ми не віримо жодним словам і жодним паперам. Маємо вірити тільки діям. Мати переговори з президентом Путіним – це завжди виклик. Адже я розумію, що основна мета президента Путіна – знищити Україну та виконати свою «священну місію» - боротися з Заходом», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Було лише два варіанти – поганий і ще гірший.  Сподіваюся, що нинішній варіант збереже життя українських солдатів і врятує життя мирних жителів, які перебувають під постійним обстрілом очолюваних Росією терористів. Навіть одне збережене життя - це вже вагомо», - сказав він.

Глава Уряду підкреслив, що Росія повинна «відкликати свої війська, важке озброєння, артилерію, роззброїти всі незаконні угруповання»: «Але ключове питання – чи ми зможемо відновити контроль над українсько-російським кордоном».

«Закрити кордон між Україною та Росією – це ключова умова», - наголосив Прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що Росія «затягуватиме цей процес»: «Але наша мета - повернути контроль над Донецьком і Луганськом, відновити українську владу у всіх регіонах, в тому числі й тих, які перебувають під тимчасовим контролем очолюваних Росією терористів».

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд «ніколи не розмовлятиме з терористами»: «Мій Уряд не піде на жодні поступки, які підривають суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Це наша спільна позиція з Президентом Порошенком».

Глава Уряду наголосив на важливості спільних дій України, ЄС та США для того, щоб «Росія дотримувалася домовленостей і ми мали мир і в Україні, і в Європі»: «Це не просто конфлікт між Україною та Росією – це геополітичний конфлікт».

«Ми маємо діяти спільно і говорити єдиним голосом, тиснути на Росію. Росія – це загроза не лише для України. Росія – це загроза для ЄС, країн-членів НАТО, для глобального порядку та міжнародного права. Ми маємо відновити цей порядок і зупинити Росію, яка порушує міжнародні принципи і норми, намагається перекроїти кордони, встановлені після Другої світової війни. Росія повинна заплатити ціну за незаконну анексію Криму та вторгнення на Східну Україну», - наголосив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua