Арсеній Яценюк: «Програма з МВФ – реалістична і складна. Це програма реформ для України» (відео)
субота, 14 лютого 2015, 12:21

«Програма, яка буде підписана з Міжнародним валютним фондом і схвалена Радою Директорів МВФ – реалістична і складна. Але найбільш важливе – що це не програма реформ для Міжнародного валютного фонду. Це програма реформ для України. І вона буде ефективна, якщо політичні сили, представлені в Парламенті, виконуватимуть те, на що їх обирали і що пропонується Кабінетом Міністрів», - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк на засіданні Уряду України в суботу, 14 лютого.

Він підкреслив, що в процесі переговорів з міжнародними кредиторами «дискусії були дуже складні»: «У тому числі від України вимагали прийняття тих рішень, на які в сучасних умовах ми не могли піти ні політично, ні економічно. Тому що вони не давали економічного ефекту, але створювали би дуже серйозне політичне протистояння».

Ключовими викликами,  відображеними як у програмі, так і у звітах міжнародних рейтингових агентств, Глава Уряду назвав російську військову агресію та ескалацію конфлікту на Східній Україні: «Тому важливо, щоби Росія виконала ті зобов’язання, які вона вже вдруге бере на себе. Важливо, щоб другий Мінський меморандум не повторив історію першого».

Він також підкреслив, що Уряд України вітає оприлюднену вчора заяву Великої сімки «з приводу жорсткої позиції по відношенню до Росії, якщо Російська Федерація не виконає базові вимоги нового Мінського раунду переговорів про виконання угоди, яка вже була підписана Росією».

Другий виклик, наголосив Арсеній Яценюк,  стосується реформ: «На жаль, в України до 2014 року була дуже погана історія співпраці з Міжнародним валютним фондом. І тільки з новою програмою стенд-бай, яка була започаткована в квітні 2014 року, в нас усе змінилося. Кожне зобов’язання, яке Україна взяла на себе по виконанню і впровадженню реформ, - було виконано. І це стало передумовою того, що Міжнародний валютний фонд прийняв рішення розглянути заявку України на отримання тепер не річної, а чотирирічної програми».

«Оцінку проведення реформ в країні дають ті, хто надає фінансову підтримку державі. Це Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський Союз. І якби ми в 2014 році десь схибили, з нами би в 2015 році ніхто за стіл перемовин не сів», - додав він.

Арсеній Яценюк нагадав, що 2014 року Україна отримала від міжнародних кредиторів 9 мільярдів доларів США, а за кредитними зобов’язаннями повернула 14 мільярдів доларів: «Ми повернули 14 мільярдів доларів  боргів, які плодили не ми, а Янукович і зграя, яка його оточувала. Але ми зараз виконуємо зобов’язання держави».

«Нам необхідно стабілізувати економічну ситуацію, виконувати свої зовнішні зобов’язання. І за рахунок того, що нам дають можливість виконувати зовнішні зобов’язання, ми маємо додатковий ресурс, щоб утримувати власну армію, фінансувати зарплати й пенсії», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що програма має кілька основних цілей: «Перша – це виконання наших зовнішніх зобов’язань. Друга – накопичення грошей на золотовалютних резервах Національного банку, щоб стабілізувати банківський сектор і стабілізувати валюто-обмінний курс».

«У програмі немає цілі: «беріть гроші й тратьте їх, куди хочете». У програми є  дуже важлива ціль  – «робіть складні реформи, які сьогодні сприймаються непросто, але завтра вони дадуть позитивний і економічний, політичний і соціальний результат», - сказав він.

За словами Арсенія Яценюка, для економічного зростання в 2016 році необхідно в поточному році ухвалити рішення, які формують базу для стабілізації і росту економіки.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua