Уряд схвалить річну цільову програму співпраці між Україною і НАТО, – Арсеній Яценюк (відео)
середа, 18 лютого 2015, 14:15

Сьогодні Уряд України схвалить і подасть на розгляд Президенту України річну цільову програму співпраці між Україною і НАТО. Про це на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 18 лютого, повідомив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк наголосив, що Кабінет Міністрів передбачає «низку новел» у посиленій співпраці з Альянсом.

У рамках співпраці між Україною і НАТО виконуватимуться п’ять основних блоків завдань.

Перше, за словами Глави Уряду, – це модернізація систем зв’язку і обмін інформацією для ЗСУ: «Українські Збройні Сили повинні відповідати стандартам країн-членів НАТО. Логістика і система зв’язку – це той обсяг робіт, який повинен виконуватися нашими Збройними Силами, Міністерством оборони по програмі співпраці з НАТО».

Він нагадав, що уже відкрито спеціальний трастовий фонд, який фінансується країнами-членами НАТО, для модернізації Збройних Сил країни.

Другий блок, повідомив Глава Уряду, – це перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців.

Ще одна сфера співпраці з НАТО – це програма фізичної реабілітації, в тому числі протезування українських вояків: «За цією програмою вже доступно 700 тисяч євро, за якими ми можемо відправити наших військовослужбовців для отримання медичної допомоги і проведення надскладних операцій та протезування».

Наступний блок – логістика і стандарти. Глава Уряду повідомив, що вже зараз в цивільному бюджеті НАТО доступно 200 тисяч євро на проведення модернізації логістичної складової українських Збройних Сил.

Глава Уряду наголосив, що Україна та НАТО також мають співпрацювати у сфері кіберзахисту: «Війна зараз стала не тільки класичною, яка передбачає задіяння тяжкої артилерії, танків і стрілецької зброї. Війна проходить так само в кіберпросторі. І в рамках нашої співпраці з країнами-членами НАТО ми отримали п’ятий трастовий фонд на кібербезпеку українських Збройних Сил».

Окрім того, зазначив Арсеній Яценюк, країни-члени НАТО планують відкрити додатково три фонди, які будуть працювати в Україні, зокрема щодо удосконалення системи командування й обміну інформацією, а також стосовно перезахоронення радіоактивних відходів.

Глава Уряду підкреслив, що безпека України і гарантія виконання Мінських домовленостей «лежить в площині обороноздатності держави»: «Чим сильніша армія, чим сильніші Збройні Сили України, тим більше гарантій того, що російські терористи і російська армія будуть змушені виконувати Мінські домовленості. Бажання в них ніякого немає, тому наше завдання - їх зупинити».

Він нагадав, що ще рік тому багато скептиків казали, що Збройні Сили України, «які були просто знищені попереднім режимом при прямому пособництві російської агентури і російської влади, не зможуть протистояти регулярним військам і натренованим найманцям Російської Федерації». Проте, наголосив Арсеній Яценюк, російська військова агресія була стримана українськими Збройними Силами та Національною гвардією.

«Наш священний обов’язок – побудувати армію, яка стане гарантією безпеки, незалежності і територіальної цілісності України. Побудувати кордон, через який не будуть провозити зброю, розвідувально-диверсійні групи, незаконних мігрантів. Побудувати лінію безпеки, яка вже сьогодні функціонує і не дасть можливість російським терористам просочуватися на території інших областей», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua