Остап Семерак: Україна готова до складної зими
середа, 24 вересня 2014, 03:00

Уряд України прийняв низку важливих рішень, які дозволять мінімізувати негативні впливи припинення постачання Росією природного газу в Україну.

Про це заявив Міністр Кабінету Міністрів, кандидат у народні депутати від партії «Народний фронт» Остап Семерак в прямому ефірі програми «Шустер Live» у вівторок, 23 вересня.

«Завдяки діям Уряду та місцевих органів влади сьогодні наша держава готова до тих викликів, з якими вона може зіткнутися під час осінньо-зимового періоду", - повідомив міністр.

За його словами, Росія пропонує Україні абсолютно необґрунтовану ціну на газ.

«Ця ціна не має ринкового підґрунтя… Та ціна, яку Росія пропонує, є вищою від ціни, яку Україна знайшла на ринку ЄС», - зазначив він.

Остап Семерак наголосив, що "якби Україна платила Росії за газ таку ціну, яку вона сплачує за реверсом Євросоюзу останні декілька місяців, то наша держава зекономила б півмільярда доларів".

Водночас, за словами міністра, Уряд вивчив практику реалізації муніципальних програм переходу на альтернативні джерела енергії і такий досвід був узагальнений і поширений на всю державу.

«Уряд виділив на це 500 млн. грн. з бюджету, передбачивши серед них 50 млн. коштів на компенсацію кредитних коштів, і цим самим мультиплікувавши приблизно 200 млн. додаткових коштів для заміни газових котлів», - зазначив Остап Семерак.

Крім того, Уряд запропонував цікаву тарифну політику для тих споживачів, які з газу готові перейти на електрику чи альтернативні джерела енергії.

Також Міністр Кабінету Міністрів закликав місцеві адміністрації більш відповідально поставитися до опалювального сезону на місцях.

За словами Остапа Семерака, програма енергоефективності належить до пріоритетних програм як на рівні держави, так і на рівні регіонів. Це насамперед обумовлено тим, що газ власного видобутку не покриває всіх потреб промисловості та домогосподарств.

«Уряд протягом літа закачував газ у сховища. Ми усвідомлюємо, що сьогодні для такого споживання, яке було минулого літа, нам не вистачає приблизно 4-5 млрд. кубометрів газу. Тому ми сподіваємося замістити їх іншими джерелами енергії», - наголосив Міністр Кабінету Міністрів.

Не менш важливим пунктом, за його словами, є питання енергозбереження. У цьому контексті уже є певні позитивні напрацювання: «Хотів би анонсувати відповідний проект щодо енергозбереження з Ощадбанком, який підтримує український Уряд – це заміна вікон, утеплення будинків, заміна теплообмінників, заміна горілок на більш сучасні тощо».

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua