Остап Семерак: Ухвалення закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» позитивно вплине на курс гривні (відео)
вівторок, 3 березня 2015, 17:22

Ухвалення урядового законопроекту № 2265 «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» суттєво вплинуло б на пониження напруги на міжбанківському валютному ринку та, відповідно, – на курс валют. 

Про це заявив член фракції «Народний фронт», перший заступник Голови Комітету ВР з питань європейської інтеграції Остап Семерак, відповідаючи на запитання журналістів. 

Він зазначив, що законопроект скерований на врегулювання проблеми неповернення валюти на територію України. Зокрема, передбачається скорочення терміну перебування валютної виручки за кордоном. 

«У період стрибків валютних рейтингів існує велика спокуса купити за гривню долар чи якусь іншу валюту, вивести її по фіктивних торгових договорах за кордон і тримати її там, поки буде відбуватися девальвація гривні, а через якийсь час повернути», - пояснив Остап Семерак. 

За його словами, Уряд порахував, що лише за минулий рік  цією сірою схемою неповернення валютних ресурсів скористалися українські підприємці на суму понад 1 млрд доларів. 

«Якщо б ця сума, яка сприяє негативній тенденції експортно-імпортного балансу, вчасно повернулася в Україну, вона б пом’якшила ажіотаж на валютному ринку, збільшила б валютні резерви країни і, очевидно, це суттєво вплинуло б на пониження напруги на міжбанківському валютному ринку та відповідно – на курс валют», - підкреслив народний депутат. 

Крім того він зауважив, що виведені за кордон кошти не оподатковуються в Україні і з них не сплачуються внески до Державного бюджету.

На думку Остапа Семерака, чинять спротив цьому закону «ті підприємці, які користуються цією сірою схемою для спасіння своїх коштів».

«Якщо ми примусимо їх повернути ці кошти назад в Україну, то вони будуть перебувати на їхніх рахунках в гривні і, відповідно, будуть потравляти під інфляційні ризики. Тому зрозуміло, що великий капітал хоче зберегти свої кошти на закордонних офшорних рахунках в іноземній валюті, а не на рахунках українських банків в гривні. От і все», - наголосив Семерак.

На переконання представника «Народного фронту», законопроект № 2265 необхідно обов’язково приймати хоча б у першому читанні, а найближчими днями доопрацювати та врахувати зауваження, які були висловлені під час обговорення з народними депутатами. 

«Ми можемо сприймати критику, яка існує. Але усі проблемні моменти можна виправити між першим та другим читанням, тому я дуже сподіваюсь, що фракція Блоку Петра Порошенка проголосує за цей важливий законопроект після консультацій з Міністерством фінансів та членами коаліції. Усі партнери по коаліції мають усвідомлювати спільну відповідальність за той стан справ, який є сьогодні», - додав він.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua